PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Protoavis
2018-10-23, 21:39
Sytuacje nieprawdopodobne i błędy w Nowych przygodach
Autor Wiadomość
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-03-14, 16:01:18   

Kozak napisał/a:
Chemas napisał/a:
Kozak napisał/a:
Z24 napisał/a:
Nb. o ile udało mi się ustalić, w tamtych czasach - czyli w latach 1968-1970 - nie było u nas żadnej afery z fałszywymi znaczkami pocztowymi. Ale badania trwają ;-) .
Uważam, że afera z fałszywi znaczkami nie ma sensu. Ile na takich znaczkach można było zarobić?

Tu bym taki pewien nie był. Z tego co pamiętam i wiem, to filatelistyka za czasów PRL to było prawie narodowe hobby. Poza tym znaczki, które były wtedy w obiegu (a zaznaczam, że najcenniejszy były z fragmentem pieczątki, czyli z odzysku z obiegu pocztowego), to zupełnie inna bajka niż obecnie.

Chyba nie przeczytałeś w całości mojego wpisu: Uważam, że afera z fałszywi znaczkami nie ma sensu. Ile na takich znaczkach można było zarobić? Chyba że sprawa dotyczyła podrobienia kilku unikatowych egzemplarzy o dużej wartości kolekcjonerskiej :D

Nie doczytałem faktycznie, przyznaję się bez bicia.
:oops:

Kozak napisał/a:
Tylko że ten film pochodzi z 1979 roku ;-)

Więc?

Przecież, ja nie twierdzę, że Nienacki się wzorował na tym filmie, tylko, że znaczki były w cenie i kolekcjonerów było wielu. I może była jakaś sytuacja aferalna, tylko teraz nic o tym nie wiemy. Ale równie dobrze mogło niczego takiego nie być, tylko pytanie dlaczego mu to do głowy przyszło? Może dlatego, że znaczki brzmią dość wiarygodnie, jako hobby ;)

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-03-14, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

Maj 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2023-03-14, 16:38:42   

A propos wartości znaczków pocztowych w czasach PRL - czytałem dawno temu ten wywiad ze specjalistą.

Cytat z tego wywiadu:
Z kolei mój brat w 1971 r. sprzedał bogaty zbiór znaczków z PRL. Za te pieniądze kupił 40 proc. posiadłości w Radości. I to nie byle jakiej: 4 tys. mkw. placu, 200 mkw. domu i stróżówka. Teraz za taki zbiór można by kupić najwyżej 1 mkw. przeciętnego mieszkania.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-14, 20:47, w całości zmieniany 4 razy  

Maj 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2023-03-14, 19:27:22   

Kozak napisał/a:
Uważam, że afera z fałszywi znaczkami nie ma sensu. Ile na takich znaczkach można było zarobić? Chyba że sprawa dotyczyła podrobienia kilku unikatowych egzemplarzy o dużej wartości kolekcjonerskiej

Obawiam się, że fałszowano często i najróżniejsze walory filatelistyczne. Bo filatelistyka to nie tylko znaczki pocztowe, ale również karty pocztowe, stemple, koperty i koperty pierwszego dnia obiegu, całostki. Czytałem kiedyś, że już w 1945 roku, dopiero wojna się skończyła, tworzono fałszywki tzw. znaczki "grunwaldzkie" - i to dość prymitywnie: przez nadruki na znaczkach niemieckich. Trzeba by zajrzeć do archiwalnych numerów "Filatelisty" po więcej informacji o podróbkach z lat 60.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-14, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-16, 10:54:56   

Chemas napisał/a:

Kozak napisał/a:
Tylko że ten film pochodzi z 1979 roku ;-)

Więc?
Przecież, ja nie twierdzę, że Nienacki się wzorował na tym filmie, tylko, że znaczki były w cenie i kolekcjonerów było wielu.

Pełna zgoda :)

Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-16, 10:59:15   

Maj napisał/a:
Kozak napisał/a:
Uważam, że afera z fałszywi znaczkami nie ma sensu. Ile na takich znaczkach można było zarobić? Chyba że sprawa dotyczyła podrobienia kilku unikatowych egzemplarzy o dużej wartości kolekcjonerskiej

Obawiam się, że fałszowano często i najróżniejsze walory filatelistyczne.

Jasne, że fałszowano, ale najprawdopodobniej te o dużej wartości kolekcjonerskiej. Chyba że skarbowe, w celu potwierdzenia dokonania obowiązkowej płaty ;-)

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-03-16, 11:20:34   

Kozak napisał/a:
Pełna zgoda :)

Jednakże żadnego śladu afery znaczkowej nie znalazłem, więc pewnie nie było takowej :)

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Maj 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2023-03-16, 16:18:41   

Kozak napisał/a:
Maj napisał/a:
Kozak napisał/a:

Jasne, że fałszowano, ale najprawdopodobniej te o dużej wartości kolekcjonerskiej. Chyba że skarbowe, w celu potwierdzenia dokonania obowiązkowej płaty ;-)

Większość fałszerstw na rynku obrazów to wcale nie Vermeer, da Vinci czy El Greco, lecz średnia półka, albo i niższa np. widoczki a la XIX w. za kilka tysięcy. Słuchałem kiedyś podcast o tym - jak go znajdę, to wrzucę do sekcji z podcastami. Prawdopodobnie rynek podróbek filatelistycznych działa podobnie. Ale głowy nie dam. Trzeba by się zapoznać z literaturą (np. "Fałszerstwa znaczków polskich").

falszerstwa-znaczkow-polskich.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 43,43 KB

Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-16, 16:24, w całości zmieniany 2 razy  

Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka

Pomogła: 161 razy
Wysłany: 2023-03-18, 01:12:40   

Kozak napisał/a:

A mnie zastanawia jeszcze jedna sprawa. Fałszywy Ornitolog często nurkował w Jezioraku, w poszukiwaniu zatopionej ciężarówki. Wiemy, że za chlebem popłynął do obozu Pana Tomasza i do sklepu w Siemianach, ale nigdy nie uzupełnił tlenu w butli ;-)

Kwestia butli gdzieś była analizowana, tylko teraz nie widzę, gdzie.

Bóbr Mniejszy napisał/a:
Chemas napisał/a:
Było nawet kilka filmów polskich sensacyjno - kryminalnych o kradzieży znaczków, na przykład wspaniała komedia "Skradziona kolekcja" z doskonałymi rolami Izabeli Dziarskiej i Elżbiety Starosteckiej.

Może nie był to taki majątek, jak w przypadku obrazów, ale egzotyczne, rzadko spotykane znaczki mogły być warte sporo, a w ekstremalnych przypadkach - fortunę, typu dom i "zachodni" samochód, albo i ich wielokrotność. Kolekcjonerów było dużo, ceny rosły.
Oprócz filmów znaczki były inspiracją dla rodzimych autorów komiksów (książek pewnie też), oczywiście chodzi o kpt. Żbika.

Film "Skradziona kolekcja" to nędzne popłuczyny po książce "Upiorny legat" (1977) Chmielewskiej.
Znaczki jako niezwykle cenny towar, który jest kradziony i fałszowany, przewijały się w jej twórczości regularnie. :)

Ostatnio zmieniony przez Berta von S. 2023-03-18, 01:13, w całości zmieniany 1 raz  

Kpt Petersen 
Forumowy Badacz Naukowy
Forumowy Twitterowiec

Wysłany: 2023-03-18, 01:25:25   

Berta von S. napisał/a:
Znaczki jako niezwykle cenny towar, który jest kradziony i fałszowany, przewijały się w jej twórczości regularnie. :)

"Bułgarski bloczek", całkiem fajny :)

Kozak 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-18, 09:06:03   

Maj napisał/a:
Trzeba by się zapoznać z literaturą (np. "Fałszerstwa znaczków polskich").

Rok wydania 1971, więc na pewno zawiera sporo informacji, z którymi mógł się zapoznać Z. Nienacki przed napisaniem NPPS :564:
Berta von S. napisał/a:
Kozak napisał/a:

A mnie zastanawia jeszcze jedna sprawa. Fałszywy Ornitolog często nurkował w Jezioraku, w poszukiwaniu zatopionej ciężarówki. Wiemy, że za chlebem popłynął do obozu Pana Tomasza i do sklepu w Siemianach, ale nigdy nie uzupełnił tlenu w butli ;-)

Kwestia butli gdzieś była analizowana, tylko teraz nie widzę, gdzie.

Dzięki za info. Muszę pogrzebać :)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-18, 10:06:40   

Maj napisał/a:
Kozak napisał/a:
Maj napisał/a:
Kozak napisał/a:

Większość fałszerstw na rynku obrazów to wcale nie Vermeer, da Vinci czy El Greco, lecz średnia półka, albo i niższa np. widoczki a la XIX w. za kilka tysięcy. Słuchałem kiedyś podcast o tym - jak go znajdę, to wrzucę do sekcji z podcastami. Prawdopodobnie rynek podróbek filatelistycznych działa podobnie. Ale głowy nie dam. Trzeba by się zapoznać z literaturą (np. "Fałszerstwa znaczków polskich").

Mam tę pozycję. Na niej opierałem tę swoją wypowiedź:

https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=547747#547747

No i wymaga ona pewnego sprostowania. P. Maciej Perzyński nie wspomina żadnej "afery" w tamtych latach, co nie znaczy, że nie funkcjonował wtedy proceder fałszerski. Raczej nie było wtedy afery fałszerskiej na szkodę poczty - natomiast, jak można domniemywać, były fałszerstwa na szkodę zbieraczy.

PS. A jak ktoś chce sobie poczytać dobry kryminał z filatelistyką w tle to polecam "Otwarte okno" Andrzeja Piwowarczyka :) .
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-03-18, 10:10, w całości zmieniany 1 raz  

Maj 
Uwielbia Samochodzika

Wysłany: 2023-03-18, 13:38:26   

Z24 napisał/a:

Tak czułem, że możesz ją mieć. :)

Z24 napisał/a:
No i wymaga ona pewnego sprostowania. P. Maciej Perzyński nie wspomina żadnej "afery" w tamtych latach, co nie znaczy, że nie funkcjonował wtedy proceder fałszerski. Raczej nie było wtedy afery fałszerskiej na szkodę poczty - natomiast, jak można domniemywać, były fałszerstwa na szkodę zbieraczy.

Może afera, o której wspomniał Nienacki miała tylko charakter handlowy. Oszust miał te znaczki skądinąd i opchnął je zamożnemu, niedoświadczonemu zbieraczowi.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-18, 14:51:53   

Maj napisał/a:
Z24 napisał/a:

Tak czułem, że możesz ją mieć. :)

Z24 napisał/a:

Może afera, o której wspomniał Nienacki miała tylko charakter handlowy. Oszust miał te znaczki skądinąd i opchnął je zamożnemu, niedoświadczonemu zbieraczowi.

Maciej Perzyński podaje, że spora afera na szkodę poczty - znaczek to przecież papier wartościowy - miała miejsce jeszcze w 44-45 r.
Jeśli chodzi o te sprawy z podróbkami na szkodę kolekcjonerów, to Maciej Perzyński zwraca uwagę, że często podrabiano właśnie znaczki i stemple poczt obozowych, gettowych itp.

Odpowiedz do tematu