Wczoraj zaczęłam czytać "Trzech towarzyszy" Remarque'a i trafiłam na takie coś:
(tutaj należy przeczytać to, co na zdjęciach, ale nie umiem ich wstawić tak, żeby były tutaj, między tekstem)
Potem następuje scena, która jest wyjaśnieniem, co było tym powodem.
Otóż trzej przyjaciele lubili zabawę w wyścig z właścicielami pięknych i szybkich aut.
Prowokowali tychże automobilistów i oczywiście wyścig wygrywali, ku zdumieniu i zdenerwowaniu tamtych.
Następnie czytamy takie zdanie:
"Któż mógł podejrzewać, że w tej śmiesznej obudowie bije wspaniałe serce wyścigowego silnika!"
Jak myślicie, czy Nienacki czytał Remarque'a?
Jeśli już ktoś o tym pisał, to wybaczcie. Nie sposób przeczytać na szybko ponad 40 stron postów.
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-11-03, 08:40:09
Yvonne napisał/a:
Wczoraj zaczęłam czytać "Trzech towarzyszy" Remarque'a i trafiłam na takie coś ...
Był już taki wątek ( https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=4283 ),
ale super, że wrzuciłaś te skany-cytaty. Zwłaszcza ten drugi. Nie mam pojęcia czy Nienacki się inspirował, ale podobieństwo jest.
Wczoraj zaczęłam czytać "Trzech towarzyszy" Remarque'a i trafiłam na takie coś ...
Był już taki wątek ( https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?t=4283 ),
ale super, że wrzuciłaś te skany-cytaty. Zwłaszcza ten drugi. Nie mam pojęcia czy Nienacki się inspirował, ale podobieństwo jest.
Dziękuję.
Nie znałam tego wątku.
Robinoux pisał już o tym trzy lata temu i widzę, że jego zaskoczenie było podobne do mojego. To znaczy moje do jego
A co powiecie na taki samochód Tomasza?
Jeszcze gdyby miał stalowy kolor...
Myślę, że też wzbudzał by zainteresowanie - ale raczej takie bardziej pozytywne - szkoda tylko, że nie pływał by
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Noooooo... takim, to i współczesny PS nie miał by się czego wstydzić - trochę wyklepania i lakieru (Bo podobno nowe gumy kupił dzięki Karen we Francji - .... i zupełnie nowy piękny pojazd - szkoda tylko, że żaden Batura nie dał by się na niego nabrać, jako starego "rzęcha" - a wszak wielokrotnie o to właśnie chodziło ...
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.