PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Ikony
Autor Wiadomość
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus

Wysłany: 2023-03-12, 19:06:18   

Z24 napisał/a:
te fragmenty spełniają określoną rolę w narracji … W ogóle dyskurs o ikonach ma miejsce w dwóch istotnych dla powieści miejscach.
Czyli, jeśli Cię dobrze zrozumiałem, Zecie, Nienackiemu udało się tym razem wykorzystać swoje źródło, czyli odkryty przez Ciebie katalog, w ten sposób, że znalezione w nim informacje nie posłużyły mu wyłącznie do stworzenia kilku swoich typowych wykładów, które by potem porozmieszczał po książce tam, gdzie byłoby na to akurat miejsce, ale wplótł je w narrację w ten sposób, że popchnęły akcję, i to dość znacznie, do przodu?
Pytam, bo wszystkich szczegółów PSiTT nie mam już aż tak świeżo w pamięci. Ja czytam akurat Templariuszy i mam wrażenie, że tam akcja i wykłady Tomasza nie tworzą jeszcze owej organicznej jedności, którą później zdołał osiągnąć.

Z24 napisał/a:
Coś ciekawego może się wyświetlić. Zobaczymy.
Ano zobaczymy. :)

Maj napisał/a:
Mam pytanie: w Twoim katalogu są zapewne reprodukcje wybranych eksponatów z tej wystawy w 1968 r. Czy jakieś zdjęcia odpowiadają konkretnym ikonom opisanym w "Tajemnicy tajemnic" tzn. ikonie z praskiego antykwariatu lub ikonom skradzionym z domu Sekundusa?

O właśnie. Dobre pytanie, Maju. :564:
Przyłączam się.

Szara Sowa napisał/a:
Wszystko jeszcze przed Wami, naszymi Wybitnymi Badaczami! :564:
Sam chyba w to nie wierzysz, ale, kto wie, kto wie? ;-)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-12, 19:16:48   

Maj napisał/a:
Mam pytanie: w Twoim katalogu są zapewne reprodukcje wybranych eksponatów z tej wystawy w 1968 r. Czy jakieś zdjęcia odpowiadają konkretnym ikonom opisanym w "Tajemnicy tajemnic" tzn. ikonie z praskiego antykwariatu lub ikonom skradzionym z domu Sekundusa?

:564:

Dobre pytanie :D . Zamierzałem opisać jeszcze pokrótce zawartość katalogu i odnieść się do powieści. Ale myślałem głównie o przemyconym obrazie Chrystusa Acheiropoietosa.
Od razu napiszę, że na 77 pozycji w katalogu są 4 obrazy tego typu. Reprodukowany jest tylko jeden na tabl. V, pozycja 9 w katalogu jest to obraz z cerkwi w Owczarach (niegdyś Rychwałd) koło Gorlic, gdzie bodajże w 1417 r. osadzono jedną z pierwszych w Polsce osad na prawie wołoskim.
Obraz ten jest cały, tj. widać postacie aniołów trzymających "draperię", czyli chustę, Mandylion.
Przy opisach katalogowych obrazów - to są poz. 9, 10, 15 i 52 nie ma wzmianki, że któryś został w jakiś sposób obcięty.
Sprawdzę jeszcze ich wymiary w stosunku do podanych w powieści :) .

Natomiast dzięki Ci, Maju, za przypomnienie o tych obrazach skradzionych u Sekundusa. Daję "pomógł", bo zapomniałem śmiertelnie odnieść się do tej sprawy.
W tekście nie ma odniesienia to tego rodzaju obrazów (jedna ikona srebrna, XVI-wieczna, druga, dwutematyczny "prazniczok"), a katalog jeszcze raz sprawdzę, ale tak na 90% czegoś takiego tam nie ma.
Kiedyś już szukałem w literaturze wzmianek o tego rodzaju ikonach w polskich zbiorach, ale ikona srebrna, to jest bardzo ogólny opis; tego typu rzeczy spotyka się chyba dość sporo.
Natomiast nigdzie się nie spotkałem z opisem ikony jako dwutematycznej i nazywającej się "prazniczok". To jest kolejna zagadka.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-12, 19:31:13   

John Dee jak poprzednio Szara Sowa, dodał swój post gdy ja psałem odpowiedź na post Maja :D

John Dee napisał/a:
Z24 napisał/a:
te fragmenty spełniają określoną rolę w narracji … W ogóle dyskurs o ikonach ma miejsce w dwóch istotnych dla powieści miejscach.
Czyli, jeśli Cię dobrze zrozumiałem, Zecie, Nienackiemu udało się tym razem wykorzystać swoje źródło, czyli odkryty przez Ciebie katalog, w ten sposób, że znalezione w nim informacje nie posłużyły mu wyłącznie do stworzenia kilku swoich typowych wykładów, które by potem porozmieszczał po książce tam, gdzie byłoby na to akurat miejsce, ale wplótł je w narrację w ten sposób, że popchnęły akcję, i to dość znacznie, do przodu?

Dokładnie tak. Te dyskursy o ikonach są - w moim odczuciu oczywiście - bardzo zgrabnie wplecione w treść i nie mają charakteru tak wyodrębnionego z akcji i stosunkowo obszernego wykładu jak chociażby wykład o templariuszach i ich skarbie na początku II rozdziału PSiT, ani tym bardziej jak wykład na temat nowoczesnego malarstwa na początku rozdziału V PSiF. Aczkolwiek absolutnie nie można powiedzieć, że te wykłady nie biorą udziału w akcji i nie mają dla niej znaczenia.

John Dee napisał/a:
Maj napisał/a:

O właśnie. Dobre pytanie, Maju. :564:
Przyłączam się.

Be my guest :D

Maj 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2023-03-13, 12:17:47   

Z24 napisał/a:
Natomiast dzięki Ci, Maju, za przypomnienie o tych obrazach skradzionych u Sekundusa. Daję "pomógł", bo zapomniałem śmiertelnie odnieść się do tej sprawy.

Z24 napisał/a:
Od razu napiszę, że na 77 pozycji w katalogu są 4 obrazy tego typu. Reprodukowany jest tylko jeden na tabl. V, pozycja 9 w katalogu jest to obraz z cerkwi w Owczarach (niegdyś Rychwałd) koło Gorlic, gdzie bodajże w 1417 r. osadzono jedną z pierwszych w Polsce osad na prawie wołoskim.
Obraz ten jest cały, tj. widać postacie aniołów trzymających "draperię", czyli chustę, Mandylion.

Zgaduję, że w katalogu zdjęcie ikony z cerkwi w Owczarach jest czarno-białe.
Tutaj można zobaczyć w kolorze: ./redir/digitalunesco.pl/portfolio-item/owczary/
(Swoją drogą, piękne jest wnętrze tej świątyni. Kolory wnętrza...)

Centralna część jest podobna do ikony opisanej przez Nienackiego, ale szczegóły są inne. Nienacki napisał:
Na desce zobaczyłem bowiem namalowaną twarz Chrystusa, a raczej jego głowę w złotej aureoli, wyłaniającej się jakby z biało-szarej draperii czy całunu. Długie włosy opadały symetrycznie ku dołowi w wężowych splotach, spiczasta bródka, pociągła twarz, głębokie zmarszczki na czole, wąski nos, mocno zarysowane brwi, czyniące twarz Boga zarazem piękną i surową.

Bardziej widziałbym w stylu jak ta wrzucona w załączniku (powstała z wycięcia fragmentu tego obrazka)

ikona-szary-calun.jpg
Plik ściągnięto 1224 raz(y) 17,02 KB

Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-13, 12:25, w całości zmieniany 4 razy  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-13, 14:20:02   

Maj napisał/a:
Z24 napisał/a:

Zgaduję, że w katalogu zdjęcie ikony z cerkwi w Owczarach jest czarno-białe.

Tak jest.

Maj napisał/a:
Tutaj można zobaczyć w kolorze: ./redir/digitalunesco.pl/portfolio-item/owczary/
(Swoją drogą, piękne jest wnętrze tej świątyni. Kolory wnętrza...)

Brawo, dzięki za wyszukanie tego obrazu, jeszcze raz daję "pomógł" :)
Rzeczywiście, piękna budowla.
Miałem zachowany kiedyś taki łemkowski kalendarz za chyba 2003 lub 2004 r. ale, niestety, uległ zniszczeniu. Były tam świetne zdjęcia różnych cerkwi z Beskidu Niskiego.
Zawsze się zastanawiałem, dlaczego niepiśmienni cieśle przy pomocy piły, siekiery i dłuta wznosili takie piękne i proporcjonalne budowle z tak trudnego materiału jakim jest drewno, a dzisiejsi wykształceniu architekci produkują gargamele. Nie tylko oczywiście, ale jednak.

Maj napisał/a:
Na desce zobaczyłem bowiem namalowaną twarz Chrystusa, a raczej jego głowę w złotej aureoli, wyłaniającej się jakby z biało-szarej draperii czy całunu. Długie włosy opadały symetrycznie ku dołowi w wężowych splotach, spiczasta bródka, pociągła twarz, głębokie zmarszczki na czole, wąski nos, mocno zarysowane brwi, czyniące twarz Boga zarazem piękną i surową.

No właśnie. Ten opis sugeruje jakiś bardziej osobisty stosunek ZN do opisywanego obrazu. Nie sądzę, że ten krótki, ale emocjonalny opis mógł powstać tylko po oględzinach zdjęcia z katalogu. Kolejna zagadka :D .

Maj napisał/a:
Bardziej widziałbym w stylu jak ta wrzucona w załączniku (powstała z wycięcia fragmentu tego obrazka)
ikona-szary-calun.jpg

Tak właśnie musiał wyglądać ten "obcięty" obraz przyaresztowany w Pradze.

Hebius 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2023-03-13, 15:57:07   

Mnie trochę zastanawia, czy te zapożyczenia Nienackiego z katalogu wystawy można wg współczesnych standardów uznać już za plagiat.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-14, 00:17:59   

Hebius napisał/a:
Mnie trochę zastanawia, czy te zapożyczenia Nienackiego z katalogu wystawy można wg współczesnych standardów uznać już za plagiat.

Nie, absolutnie nie. A poza tym kto miałby to zrobić i - najważniejsze - po co?
Gdyby ZN pisał pracę naukową o ikonach i nie podał źródła, to ewentualnie można by się zastanawiać.
Ostatnio zmieniony przez Z24 2023-03-14, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  

Maj 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2023-03-14, 10:58:50   

Z24 napisał/a:
Brawo, dzięki za wyszukanie tego obrazu, jeszcze raz daję "pomógł" :)
Rzeczywiście, piękna budowla.

Dzięki :564:

Zawsze powtarzam, że pod jednym względem żyjemy w cudownych czasach - tyle informacji w zasięgu ręki. Nienacki mając takie możliwości zapewne nie popełniłby różnych błędów merytorycznych w samochodzikach.
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-03-14, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-03-14, 16:25:15   

Maj napisał/a:
Zawsze powtarzam, że pod jednym względem żyjemy w cudownych czasach - tyle informacji w zasięgu ręki. Nienacki mając takie możliwości zapewne nie popełniłby różnych błędów merytorycznych w samochodzikach.

Chociaż oczywiście o jakości tej informacji dużo dałoby się powiedzieć, ale jak kto ma aparat myślowy i umie korzystać...

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2023-03-14, 17:22:49   

Z24 napisał/a:
Maj napisał/a:

Chociaż oczywiście o jakości tej informacji dużo dałoby się powiedzieć, ale jak kto ma aparat myślowy i umie korzystać...

Całkowita zgoda Panowie :564:

ale za to jaką mamy radochę w doszukiwaniu się tych błędów :p

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Odpowiedz do tematu