Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 663 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-20, 12:56:41
"I tłumaczyła, kto to są archeologowie, jakich skarbów szukają w ziemi."
Luźna rozmowa o pracy archeologa - wyobrażenia a rzeczywistość - co może zaskoczyć (a nawet zniechęcić) młodego adepta archeologii, gdy pojedzie na pierwsze poważne wykopaliska.
Wysłany: 2023-01-20, 13:32:42
"- To prawda, panie Tomaszu - zgodził się ze mną Marczak. - Kolumbia to kraj rozległy, przecięty wzdłuż górskimi łańcuchami, pełnymi głębokich dolin i dzikich pustkowi. A do tego selwas - nieprzebyta dżungla. Szukać w takim kraju kryjówki bandytów to chyba trudniejsze niż przysłowiowej igły w stogu siana."
Luźna rozmowa o zwiedzaniu współczesnej Kolumbii. Wnioski: piękny kraj wart odwiedzenia i zwiedzania; poprawiło się bezpieczeństwo; ale trzeba być rozsądnym, znać zagrożenia i omijać pewne miejsca/rejony.
Wysłany: 2023-01-21, 17:15:32
"- Boże drogi, a ja nic nie wiedziałem! Tyle osób tu na mnie czeka - dziwił się nauczyciel. - Poszliśmy szlakiem powstania styczniowego, a potem chłopcy namówili mnie, aby jeszcze zajść nad Wigry."
Przez podręcznikową, szkolną narrację widzimy czasy powstania styczniowego jako odległe i abstrakcyjne. Dzięki takim rozmowom jak poniższa ten dystans znika. Ciekawe są analogie z czasami Państwa Podziemnego w trakcie drugiej wojny światowej i czasami stanu wojennego (od 1981).
Wysłany: 2023-01-21, 19:42:43
"O Puszczy Piskiej napisano wiele."
W reportażu "Opowieści Noworoczne" krótki spacer po Puszczy Piskiej jest pretekstem do rozmowy z panem Aleksandrem Potockim. Temat zainteresuje osoby, które odwiedziły Gałkowo i podziwiały Dwór Łowczego. Rozmówca prowadzi ośrodek turystyczny, w skład którego wchodzi ten klimatyczny budynek. Reprezentuje postawę, którą nazwałbym lokalnym patriotyzmem osoby zamożnej. Nasuwają się pewne analogie z naszym ulubionym Pisarzem, który też otworzył nowy rozdział swojego życia w nowym miejscu (regionie), i był nie tylko mieszkańcem, ale też aktywnie działał lokalnie.
Wysłany: 2023-01-21, 20:21:25
"Należał ten domek do jakiegoś bogatego ziemianina z tych okolic, a jak mówią niektórzy, używał go także hitlerowski zbrodniarz, marszałek Rzeszy Hermann Goering, który miał swój podziemny schron w okolicach Pisza, a na Śniardwach trzymał swój luksusowy jacht. Ze schronu odbywał konno podróż do Niedźwiedziego Rogu, gdzie czekał na niego jacht."
Goering rzeczywiście w czasie drugiej wojny polował w Puszczy Piskiej. Ale polował też w Polsce przed wojną - w Puszczy Białowieskiej. Przyjeżdżał na zaproszenie polskich władz, a przy okazji toczyły się rozmowy polityczne. Posłuchamy o tym w podcaście:
W reportażu "Opowieści Noworoczne" krótki spacer po Puszczy Piskiej jest pretekstem do rozmowy z panem Aleksandrem Potockim. Temat zainteresuje osoby, które odwiedziły Gałkowo i podziwiały Dwór Łowczego.
Wysłany: 2023-01-22, 16:39:54
Szara Sowa napisał/a:
Byliśmy tam podczas zeszłorocznego zlotu!
Podoba mi się ta relacja z wkroczenia do Gałkowa :
Gałkowo to miejscowość jak się okazało bardzo końska, no bo tak, idziesz i na lewo: 2 konie, idziesz i na prawo: 4 konie, idziesz i na lewo: 8 koni itd. uff, aż by się chciało dodać, że na wprost droga na Ostrołękę … Do tego dodajmy jeszcze jeźdźców na koniach pomykających albo po zagrodach, albo – o zgrozo – po drogach, to mamy już całość. A trudno zliczyć ile tam jest zagród.
I coś w temacie do posłuchania. Słuchowisko, poprzedzone wstępem dot. realizacji.
Przeklejam fragment opisu słuchowiska:
"Romuald Wicza-Pokojski napisał sztukę, opowiadającą o ucieczce Marion przed Armią Radziecką z Mazur do Niemiec zimą 1945 roku. Inspiracją do snucia tej opowieści była jedna z książek Marion Donhoff – "Nazwy, których nikt już nie wymienia". Jest tylko dwoje bohaterów naszego słuchowiska: Marion i jej wierny wierzchowiec – Alaricha, który jest zarazem narratorem. Dwoje też aktorów zaprosiliśmy do Salonu Marion: Olgę Sarzyńską oraz Przemysława Bluszcza. O gościnę zadbał gospodarz dworu łowczego – Aleksander Potocki."
Podoba mi się ta relacja z wkroczenia do Gałkowa :
Gałkowo to miejscowość jak się okazało bardzo końska, no bo tak, idziesz i na lewo: 2 konie, idziesz i na prawo: 4 konie, idziesz i na lewo: 8 koni itd. uff, aż by się chciało dodać, że na wprost droga na Ostrołękę … Do tego dodajmy jeszcze jeźdźców na koniach pomykających albo po zagrodach, albo – o zgrozo – po drogach, to mamy już całość. A trudno zliczyć ile tam jest zagród.
Wysłany: 2023-01-24, 13:17:56
"- A jakie rośliny zielne? - Paproć, widłaki, pełnik, orlik pospolity, tojad, sasanka, zawilec, miłek, rosiczka, kotewka, dyptam, mikołajek nadmorski, goryczki, szarotka, arnika, dziewięćsił, pajęcznica, lilia złotogłów... - Dosyć. Słyszę, że blada twarz zna rośliny chronione. A krzewy i krzewinki?"
Wszystkie rosiczki (a występuje ich u nas 5 gatunków) są objęte w Polsce ochroną gatunkową.
Posłuchajmy krótkiej rozmowy o roślinach owadożernych:
Jak działają rośliny owadożerne - Polskie Radio, Czwórka, Stacja Nauka, 2022, czas ok. 5 min.
Wysłany: 2023-01-24, 13:37:08
W listopadzie 2022 roku odszedł Jerzy Połomski.
W świecie samochodzikowym pewnie nie raz leciał w radio, choć Nienacki o tym nie napisał.
Byłem kiedyś na jego koncercie, i podziwiałem jego kulturą muzyczną i osobistą. Mówił wtedy, że dla niego w piosence najważniejszy jest tekst, ważniejszy niż muzyka.
Wysłany: 2023-01-24, 17:24:18
"Nie dbałem o to. Patrzyłem na "Portret lekarza" pędzla Van Gogha i starałem się przypomnieć wszystko, co mi było wiadome o tym niezwykłym artyście."
Vincent van Gogha to człowiek i artysta, którego dojrzałe życie i twórczość to jedność. Znając jego życie i znając listy, które pisał do brata - pełniej odczujemy jego obrazy.
Pod tym adresem na stronach Polskiego Radia znajdziemy 2 krótkie audycje:
Vincent van Gogh - życie i twórczość artysty - Polskie Radio, 2010, czas ok. 14 min.
Vincent van Gogh - audycja z cyklu "Słynni ludzie w anegdocie" - Polskie Radio, 1980, czas ok. 14 min.
vincent-1987-paul-cox-poster.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 121,13 KB
Ostatnio zmieniony przez Maj 2023-01-25, 01:14, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.