Potwierdzam, wlaśnie intensywnie testuję i jest super, najlepsza chyba mapa z jaką miałem do czynienia.
Co do ścieżek / tras rowerowych, ja zawsze kojarzyłem, że to jest to samo, a jeśli szlak rowerowy biegł jakimiś duktami leśnymi, z nie wyznaczoną dokładnie trasą, często się to zdarza, to pop prostu ogólnie szlak rowerowy
PS Chociaż z drugiej strony, ścieżka rowerowa nie koniecznie chyba musi być szlakiem rowerowym, jak na przykład ścieżka rowerowa ode mnie do Połczyna, a tylko na pewnym odcinku jest szlak niebieski. Tak mi się zdaje przynajmniej, bo dawno tu nie jeździłem.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-01-16, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Intryguje mnie natomiast, dlaczego mapy google nie pokazują na terenie Czech i Słowacji trasy, jeśli się zaznaczy opcję "rower"?
Polecam mapy.cz z włączoną warstwą mapy "turystyczną" (1).
Można tam zobaczyć wszystkie trasy (2) rowerowe (również na Słowacji, w Czechach i w Polsce... wszędzie). Linia (3) przerywana oznacza ścieżkę/trasę rowerową biegnącą wzdłuż wcześniej istniejącej ścieżki/drgi, linia ciągła to ścieżka/trasa rowerowa, która została zbudowana w tym celu. Wszystkie ścieżki/trasy rowerowe są oznaczone (4) nazwą i numerem, są to oficjalne ścieżki/trasy rowerowe.
Możesz również zobaczyć informacje o zaznaczonym miejscu na mapie, często są też zdjęcia (5). Każdy może wstawiać zdjęcia (6) - kiedyś nie trzeba było być zalogowanym, teraz chyba tak (nie wiem, mam tam swoje konto).
Można tam zaplanować (7) wycieczkę/trasę (pieszo, rowerem, samochodem -> ma też wbudowaną nawigację).
Możesz zmienić język mapy (8).
Jest to również aplikacja mobilna, możesz pobierać mapy offline zgodnie z wybranym regionem. Gorąco polecam.
Wrzucę np. zrzut ekranu z tej okolicy, którą odwiedził Marcin.
mapy_cz.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 642,08 KB
_________________ Ostatnia drużyna
Alea iacta est.
(Ernő Rubik)
Ostatnio zmieniony przez Lolek 2023-01-16, 10:39, w całości zmieniany 1 raz
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 160 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32124 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-17, 23:08:15
Lolek napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
Intryguje mnie natomiast, dlaczego mapy google nie pokazują na terenie Czech i Słowacji trasy, jeśli się zaznaczy opcję "rower"?
Polecam mapy.cz z włączoną warstwą mapy "turystyczną" (1).
Można tam zobaczyć wszystkie trasy....
O, dziękuję za szczegółowe objaśnienia!
Znam mapy.czy, ale korzystam z nich dopiero od kupna smartfona, czyli od jesieni, więc czasem łatwiej mi się porusza w mapach googlowych, z których korzystałam przez lata. No i na G. jest streetview, co się przydaje do sprawdzenia niektórych szczegółów. Najczęściej więc patrzę i na tych i na tych.
Chemas napisał/a:
Co do ścieżek / tras rowerowych, ja zawsze kojarzyłem, że to jest to samo, a jeśli szlak rowerowy biegł jakimiś duktami leśnymi, z nie wyznaczoną dokładnie trasą, często się to zdarza, to pop prostu ogólnie szlak rowerowy
.
Absolutnie nie to samo. Tras rowerowe (podobnie jak w Czechach) przeważnie polegają na namalowaniu znaków na drzewach, a prawdziwych ścieżek rowerowych (czyli opcji 1 i 2 w podziale Lolka) jest u nas mało.
Przy planowaniu wycieczki to dla mnie kluczowe, czy jest oddzielna ścieżka, czy leśny dukt, czy zwykła asfaltowa droga. A jeśli asfaltowa droga, to jakie natężenie ruchu... Żeby się nie wpakować na coś, po czym strach jeździć.
_________________ Drużyna 5
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.