Było ich trzynaścioro: Czarny Franek z Ochoty, Roman, Bronka, siedmioro łepków złapanych podczas jednego z włamań oraz Lisia Skórka z kolegami. Gdzie biwakowała cała banda? Albo: czy słynny kolekcjoner sztuki Jerzy Dunin-Borkowski z Krośniewic to pierwowzór Dunina z Wyspy Złoczyńców?
Na te i wiele innych pytań odpowiada wydany latem, pełen zdjęć i map przewodnik zachęcający do podróży śladami pewnego nieznośnego mądrali, który swój przydomek zawdzięcza pokracznej amfibii napędzanej silnikiem Ferrari. Zebrane w książce odkrycia dotyczące postaci i miejsc kultowego cyklu powieści Zbigniewa Nienackiego to wynik badań i śledztw prowadzonych latami na Forum Miłośników Pana Samochodzika.
W konkursie na Najlepszą Samochodzikową Książkę roku 2019 zwyciężyła powieść: „Tajemnice jeziora Szeląg” autorstwa Sebastiana Mierzyńskiego. Drugie miejsce oraz wyróżnienie zdobyła powieść Doroty Suwalskiej “Nie wszystko złoto, co złote”.
To już siódma edycja Najlepszej Samochodzikowej Książki Roku.
Radio Szczecin - 20.02.2022 - Machina czasu - Tam skarb twój, gdzie serce twoje
Dokładnie 50 lat temu, 20 lutego 1972 roku w telewizji został wyemitowany pierwszy odcinek tego serialu.
Gośćmi "Machiny czasu" będą: Sławomir Szeliga. który wspólnie z synem od kilku lat wędruje śladami polskich seriali oraz Patrycja Piłat, dobry duch zamku w Radzyniu Chełmińskim, gdzie kręcono część scen serialu. Wielkie podziękowania dla Forum Miłośników Pana Samochodzika!
Na stare lata doczekałem, że ktoś tę moją pisaninę o przedwojennych powieściach dla młodzieży przeczytał.
Brawo! Czyli warto było! Że też sam zbieżności owych cech nie wyłapałeś!
W każdym razie ode mnie "pomógł" się należy!
A co do samej sprawy skarbu, to jeżeli nikt owego kipu czy innego dokumentu wspomnianego przez Benesza na oczy nie widział, to faktycznie sprawa jest mało wiarygodna a przerobiony książkowy pomysł jako pierwowzór jak najbardziej realny!
Dla Kapitana Śledzika oczywiście także "pomógł"!
I dla Macieja Bartowa, znanego u nas jako Szeregowy także!
Księga Strachów- Śladami Pana Samochodzika
nopSdtorseti8m3o07u3f6ccmug2hmd2ultzggf90f8c2.1t 88fa0f100f0 ·
Moi drodzy ‼️😃, za nami najbardziej wymagające sceny w naszym filmie, przy których pracowało kilkanaście osób. Ponownie powróciliśmy nad jezioro Ostrów (książkowe Żabie), aby uwiecznić pożegnalne ognisko. Od lewej siedzą nasi bohaterowie "Księgi Strachów" Zbigniewa Nienackiego: doktor, Pan Kuryło, Hilda, Pan Samochodzik, Zenobia, harcerze i oczywiście Kasia z Sebastianem. W trzcinach czai się Fryderyk, aby porwać Pana Kuryłę.😎👍👇 Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy przyczynili się do nakręcenia tych scen. W szczególności naszym wspaniałym statystom, którzy na planie zachowywali się jak zawodowi aktorzy. 😀💪👌 Specjalne podziękowania należą się również pracownikom Nadleśnictwa Chojna, ./redir/www.facebook.com/RDLPwSzczecinie za perfekcyjne przygotowanie planu zdjęciowego i ogniska mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych, a także przedstawicielom Ogólnopolskiego Forum Pan Samochodzika ./redir/www.facebook.com/pansamochodzikforum za to, że przyjechali do nas z innych województw, a nawet z Niemiec, aby wziąć udział w naszym filmie. Bez Was wszystkich nie byłoby tego filmu. 😃🤝👏👇
Bardzo mi się miło zrobiło, gdy wspomniano o przedstawicielach forum. Super, że o nas wspomniano. Ale najważniejsze jest, że fajnie się pogawędziło, no i że się okazało, że dużo tych ludzi, którzy brali udział w tym przedsięwzięciu znają PS, a niektórzy są wręcz pasjonatami, jak na przykład producent. Producent wyjawił, że trochę szukali miejsc samochodzikowych sami, ale w dużej mierze pomogło im nasze forum.
Dodam jeszcze, że na miejscu była mama któregoś z chłopców, którzy odgrywali harcerzy (nie pamiętam czy całej trójki, ale chyba nie), trochę z nią porozmawiałem. Mama jest fanką Pana Samochodzika, a dzieciaki chłoną te powieści. Musiało to być dla nich niesamowite przeżycie, ten udział w filmie
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2022-08-28, 12:07, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 6776 Skąd: PRL
Wysłany: 2022-10-27, 10:52:55
Bliskie nam logo pojawi się na Krakowskich targach książki. Stanie się tak dzięki powieściom Artura Pacuły, laureata naszych konkursów na najlepszą samochodzikową książkę roku.
Stoisko B16 w hali Dunaj.
Od razu chciałbym podziękować forumowiczom, którzy brali w ostatnich dniach udział w przygotowaniu tego materiału! Choć w sumie nie jestem do końca pewien kogo tam zacytowano!
Zapewne mamy tam: Athenais, Teresę van Hagen, Chemasa, Kynokephalosa, miję, darkmana, Kpt. Petersena, Bobra Mniejszego i Czytalskiego!
A także pojawia się twórczość artystyczna Pana Mysikrólika i Lolka!
Wszystkim tym osobom przesyłam "pomógł"!
W tekście zapewne zauważymy kilka usterek, niestety nie mieliśmy okazji na jego wcześniejsze przeczytanie. Ale są one w sumie mało istotne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.