Ech, przypomniał mi się koncert Nazareth na warszawskim Torwarze w latach '80-tych.
Człowiek był wtedy młody i pełen nadziei.
A dziś?
A dziś jest niemłody i pełen nadziei
A Nazareth podoba się tak samo jak kiedyś.
I ciary na plecach ciągle, gdy słucham na przykład tego:
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Ten teledysk miał kłopoty z cenzurą że nekromancja , nekrofilia , czarna magia i takie tam . Jak dla mnie wygląda niewinnie .
_________________ Tarasująca zazwyczaj chodnik hałaśliwa gromada
niechlujnie ubranych mężczyzn koło budki z piwem rozstąpiła się przede mną z ogromnym
szacunkiem. Mój avatar to licznik od Ferrari 410.
niechlujnie ubranych mężczyzn koło budki z piwem rozstąpiła się przede mną z ogromnym
Muzyka z filmu "Stygmaty" . Obraz to fragmenty filmu .
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Bardzo lubię film Stygmaty, w którym zagrała jedna z moich ulubionych aktorek Patricia Arquette, a sam utwór fajny. Mam nawet gdzieś płytę Chumbawumba.
Falco to się wie, kiedyś to był hicior
Polski król elekcyjny Stefan Batory miał siostrzenicę Elżbietę Batory . Ta niewiasta ponoć była wampirzycą . Kąpała się w krwi kobiet by mieć wieczną młodość i tym podobne . Tak czy siak Elżbieta Batory doczekała się medialnej sławy , stałą się ikoną pop-kultury .
https://pl.wikipedia.org/wiki/El%C5%BCbieta_Batory
Powstał też zespół metalowy "Bathory" na cześć Hrabiny Báthory Erzsébet.
Znam kilka piosenek tego zespołu . To jedna z lepszych (lubię to -ją ). Zdaję sobie sprawę że taka muzyka to raczej dla fanów metalu , albo kolegi Bigosa -ale takie coś właśnie lubię .
Piosenka jest długa i nostalgiczna , ale pod koniec jest moc -trza się skupić , w skupieniu wyczekać na końcówkę .
Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-11-19, 21:00, w całości zmieniany 2 razy
Miałem tą płytę , zapuściłem wąsa jak wokalista z "Klincza" żeby wyrywać laski na "wąsa". Koleś z Klincza wyrwał "Urszulę" -ja miałem skromniejsze sukcesy -ale też działało !
Dobry utwór instrumentalny zespołu Klincz . Obraz też ktoś dobrze dobrał.
Znam ten zespół, kiedyś słuchałem. Taki black/viking metal z tego co pamiętam.
Nasze gusta muzyczne zazębiają się czasami . Zauważyłem że lubimy mocne uderzenie jak kolega Bigos . Taki Bathory to już grubsza rura , zdaję sobie sprawę że do takich kujawiaków to trza fana, jak ty i ja . Ale odrobina big-bitu jeszcze nikomu nie zaszkodziła .
Miałem tą płytę , zapuściłem wąsa jak wokalista z "Klincza" żeby wyrywać laski na "wąsa". Koleś z Klincza wyrwał "Urszulę" -ja miałem skromniejsze sukcesy -ale też działało !
Wieki tego nie słyszałem, a miałem kiedyś na kasecie. Nawet nie wiedziałem że chórek robiła tam Urszula...
Jakbym był tak starszy o parę lat, czego mógłbym słuchać ? Może to ?
Wieki tego nie słyszałem, a miałem kiedyś na kasecie. Nawet nie wiedziałem że chórek robiła tam Urszula...
Ryszard Kniat , czyli vokal z Klinczu kręcił z Urszulą poza-muzycznie.
Dodatkowo jeszcze coś .
Urszula to może nie jakiś big-bit , ale nie jest źle.
Karol Levittoux. Oskarżony o dążenie do wywołania powstania zbrojnego, utworzenie rządu republikańskiego, zniesienie pańszczyzny i uwłaszczenie chłopów. Levittoux po aresztowaniu w 1841 przebywał kilka miesięcy w warszawskiej cytadeli. Próbowano go złamać torturami żeby wydał kamratów . Levittoux podpalił swój siennik i zginął w płomieniach .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Levittoux
Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-11-21, 00:40, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 28 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 5176 Skąd: Georgetown, Ontario
Wysłany: 2022-11-24, 05:00:17
Republika jak wiadomo, to było niezmiernie ciekawe zjawisko w historii polskiej muzyki.
Na 30-lecie powstania tego zespołu, i niestety w 10 rocznicę śmierci jego lidera, Grzegorza Ciechowskiego, na Przystanku Woodstock miał miejsce "Projekt Republika", czyli jednorazowa reaktywacja zespołu. Odpowiedzialni byli za to obaj "oryginalni" gitarzyści: Zbigniew Krzywański (czerwona gitara) i basista Leszek Biolik (gitara kremowa). Zaprosili różnych artystów do współpracy przy nowych aranżacjach największych przebojów. Byli to m.in Lipa z Illusion, Titus z Acid Drinkers, Kasia Kowalska, Tomasz Makowiecki i Ania Dąbrowska.
Jestem szczęśliwym posiadaczem DVD i CD z tego koncertu. Szczególnie w pamięć zapada interpretacja utworu "Sexy Doll" w wykonaniu Ani Dąbrowskiej. Tekst uległ ciekawej zmianie, aby ukazać tym razem punkt widzenia owej lalki, a nie jej właściciela. Dzięki temu można odnieść wrażenie, że ś.p. autor tekstu jest obecny, bo przecież do niego kierowane są te słowa...
Jeśli dobrze pamiętam, wokalistka była wtedy w ciąży, a występ miał miejsce ok. godz. 2:00, czy 3:00 rano. Ogromny szacun.
_________________ Drużyna 2
Taka ciekawostka, że mimo tytułu, który brzmi "Every You Every Me", tekst piosenki leci jakby odwrotnie, czyli "Every me and every you" Do sprawdzenia.
Tak czy siak jeden z moich zwrotnych utworów w pojmowaniu muzyki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.