Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 6787 Skąd: PRL
Wysłany: 2016-01-25, 11:42:33 Laseczka i tajemnica - wydanie III
(…) szybkim ruchem chwycił dłonią koniec laski. Szarpnął, żeby ją złamać lub wyrwać mu z ręki. Henryk ścisnął silniej srebrną rączkę. Raptem rozległ się jakby suchy trzask, chłopak zatoczył się pod mur cmentarny. W dłoni trzymał drewnianą pochewkę. Henrykowi zaś pozostał w ręku długi i ostry jak żądło sztylet, którego rękojeść stanowiła srebrna rączka laseczki.
Palisandrowa laseczka kupiona w sklepie Desy rozpoczyna historię, która całkowicie zmieni spokojne dotąd życie głównego bohatera. Zbigniew Nienacki akcję powieści umieścił tym razem w rodzinnej Łodzi. Seria morderstw popełnionych w latach 60. XX wieku osnutych wokół tajemniczego przedmiotu nie będzie łatwa do rozwiązania nawet dla czytelników z detektywistycznym zacięciem.
Czy to właśnie laseczka okaże się kluczem do zagadki?
Wydawnictwo Księży Młyn niedawno wypuściło trzecie dopiero wydanie "Laseczki i tajemnicy" i w ramach promocji książki przekazało na rzecz forum 2 egzemplarze książki. Będzie je można wygrać w trakcie konkursów na zlotach lub spotkaniach forumowych.
Pomógł: 56 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-25, 18:21:56
Protoavis tak zachwala, że zacząłem się zastanawiać, czy nie kupić .
Trochę wściekłe kolorki na tej okładce, ale ujdzie. Dobrze, że wiem z lektury, że pewną gra tam pojazd marki "Syrena", bo na rysunku wygląda demonicznie... A demonizmu w Syrence było tyle, co trucizny w zapałce...
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2016-01-25, 18:23, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 117 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 13867 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2016-01-26, 06:50:38
Z24 napisał/a:
... pewną gra tam pojazd marki "Syrena", bo na rysunku wygląda demonicznie... A demonizmu w Syrence było tyle, co trucizny w zapałce...
Książki Nienackiego, nawet te mniej popularne, ciągle są wznawiane, podczas gdy książki ongiś wysoko cenionych i nagradzanych pisarzy “poważnej” literatury dzisiaj można już tylko kupić w antykwariacie. Zabawne, szczególnie biorąc pod uwagę, jak bardzo Nienacki do ich grona pragną należeć.
Pierre Tendron Forumowy Badacz Naukowy Forumowicz nr 1000!
Wysłany: 2016-01-27, 18:40:58
Z24 napisał/a:
Dobrze, że wiem z lektury, że pewną gra tam pojazd marki "Syrena", bo na rysunku wygląda demonicznie...
Zecie, czyżbyś zapomniał o Wartburgu Butyłły?
Chociaż nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie dla stopnia demonizmu.
Pomógł: 56 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-28, 00:12:06
Pierre Tendron napisał/a:
Z24 napisał/a:
Dobrze, że wiem z lektury, że pewną gra tam pojazd marki "Syrena", bo na rysunku wygląda demonicznie...
Zecie, czyżbyś zapomniał o Wartburgu Butyłły?
Fakt, ale zasugerowałem się tym ciemnozielonym kolorem, co gra niejaką rolę w powieści.
Pierre Tendron napisał/a:
Chociaż nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie dla stopnia demonizmu.
Ja też nie, ale intuicyjnie można ten stopień określić jako podobny .
Aha, jak grzebię w pamięci, to nie przypominam sobie ciemno- czy jasnozielonych "Syren" ani też "Wartburgów". Wydaje mi sie, że ten kolor był raczej rzadko spotykany w ogóle wśród samochodów osobowych (pomijając oczywiście pojazdy wojskowe ).
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2016-01-28, 00:13, w całości zmieniany 1 raz
W "Wężu morskim" też pojawia się Łódź... Tylko wydawnictwo Księży Młyn pewnie nic nie wie o istnieniu tej powieści.
Mnie się właśnie wydaje, że sporo było ciemnozielonych Syren.
_________________ I znowu polski rycerz dumnie podejmuje złotą rękawicę
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lip 2012 Posty: 3243 Skąd: miasto Łódź
Wysłany: 2016-02-15, 23:37:00
Przestawiam się ostatnio na audiobooki i znalazłam w Audiotece "Laseczkę..." w cenie prawie 70 zł. Może ktoś wie dlaczego tak dużo?
Darmowo można odsłuchać cztery rozdziały i po tym chciałabym dosłuchać reszty
Ciekawe czy są jakieś różnice w wydaniach?
Swoją drogą trochę mnie to dziwi, bo książkę nabyłem stosunkowo niedawno w EMPIK-u.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.