Borsuk Twórca Mieczysław Płocica autor książek dokumentalnych
Pomógł: 16 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 546 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2022-10-28, 09:04:24
Mój kolega wypożyczał epokowe pojazdy (samochody i motocykle) do tego filmu. Widział wehikuł, jest to nadwozie Polskiego Fiata 125p na podwoziu chyba Łady Nivy i z maską od Ursusa, pomalowane na srebrno, z tyłu orurowane. Jedyne słowo jakie mi się nasuwa po takim opisie to masakra...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lip 2019 Posty: 49 Skąd: Sluis Van
Wysłany: 2022-10-28, 09:47:57
Bo to zgodnie z kanonem powinna być masakra ;) Oby nie było komina i parasola przeciwsłonecznego...
BTW, u mnie na wiosce Netflix kręci coś z lat 70/80 patrząc po samochodach, na planie były jakieś dzieci... Tylko głównym elementem scenografii jest obwoźne wesołe miasteczko, więc to chyba jednak nie to? Czy kojarzy ktoś jakąś scenę, która mogłaby rozgrywać się w lunaparku?
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Całkiem ciekawy tekst, tylko szkoda że pod koniec pojawiają się błędy (skąd ten Kętrzyn???, IV zamiast XIV w.). Ale ducha forum na pewno oddaje. Autorka jest historykiem, więc czuje to samo co my.
Deska rozdzielcza w samochodzie jest łatwa do zrobienia , wystarczy skopiować stylistycznie deskę z oryginału (to proste w naszych czasach dla elektronika-żeby to faktycznie działało ). Silnik może być byle jaki , ale można nagrać dźwięk silnika też z oryginału i wkomponować do filmu . Tak się jednak nie stanie , trzeba by dbać o szczegóły i wydać kilka tysięcy na takie coś . Zresztą można zrobić atrapę tablicy czyli za 500 zł +flaszka (atrapa czyli zegary nie działają -wyglądają tylko jak "prawdziwe").
Wnętrze pojazdu (jedna z kilku wersji wnętrza) .
ferrari.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 227,48 KB
_________________ Tarasująca zazwyczaj chodnik hałaśliwa gromada
niechlujnie ubranych mężczyzn koło budki z piwem rozstąpiła się przede mną z ogromnym
szacunkiem. Mój avatar to licznik od Ferrari 410.
Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-12-28, 01:53, w całości zmieniany 4 razy
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Pomógł: 6 razy Wiek: 53 Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 1184 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-29, 13:20:12
Redaktorzy w portalach i dużych serwisach internetowych muszą pisać dużo i szybko, nie mają czasu na zagłębienie się w temat czy korektę.
To jest jeden akapit:
Ostatecznie bohaterowie "zaparkowali" w małej i nikomu nieznanej wsi Kortumowo (nieistniejącej naprawdę). Pisarz opisywał ją jako leżącą z daleka od głównych szlaków komunikacyjnych na ziemi chełmskiej nad jeziorem o tej samej nazwie. Nabliższą większą miejscowością miał być Kętrzyn. Wokół niej pełno było malowniczych parowów i jarów otoczonych lasami iglastymi. W jej centralnym miejscu stał kosciółek z początku IV wieku, a w czasach Pana Samochodzika miała tam być parafia pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny.
Wysłany: 2023-01-07, 21:00:29
Rozumiem, że ostatnie 3 ekranizacje trudno nazwać udanymi, dlatego wszyscy się martwimy co powstanie teraz?
To bardzo ryzykowny pomysł, aby zacząć od remak'u najbardziej znanej ekranizacji i w dodatku uważanej za udaną, pewnie lepiej było by jak zaczęli by od tych nieudanych...
Ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że kolejna ma być "Księga strachów", tylko nie mogę teraz wygooglować, widział ktoś gdzieś takie info?
Chyba, że mi się przyśniło?;)
Pomogła: 167 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32571 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-07, 23:37:31
Borus napisał/a:
Ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że kolejna ma być "Księga strachów", tylko nie mogę teraz wygooglować, widział ktoś gdzieś takie info?
Chyba, że mi się przyśniło?;)
Na temat "Księgi strachów" to powstał film dokumentalny właśnie. Może o tym czytałeś?
Wysłany: 2023-03-09, 02:49:01
Hej, nie wiecie czy pojawiły się jakieś zakulisowe informacje na temat premiery? Googlalem lecz jak narazie wiadomości w sieci skąpo. Nie spodziewałem się aż takiej blokady informacji ;)
Kontakt z polska kultura mam wyłącznie na YouTube i przez Netflix wiec czekam niecierpliwie chociaż znając współczesne produkcje... mam nadzieje ze wyjdzie przynajmniej jak Najmro.
Pozdrawiam.
_________________ When I die bury me upside down...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.