PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyspa Złoczyńców miejsca akcji
Autor Wiadomość
Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2022-10-29, 08:55:33   

Interesująca ciekawostka :)

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-14, 21:33:20   

Odświeżę temat, miałem już wcześniej zaraz po konkursie, ale jakoś wyleciało mi to z pamięci.

Chodzi mi generalnie o pościg za czarną limuzyną.

W wątku tym już dawno temu padło stwierdzenie, że ktoś wrzucał kadr z filmu z drogowskazami do jakiejś zagadki. Oczywiście chodzi o dwa drogowskazy, które są na trójkątnej wysepce. Ja kombinowałem jak mogłem, ale jakbym nie zatrzymywał kadru, to napisy są niewyraźne dla mnie. Zdjęć w fototece nie znalazłem,
Berta chyba twierdziła, że to łódź albo Tomaszów, co całkowicie kłóci się z lokalizacją zdjęć. Ciekawe to. Chociaż może nie kłóci się całkowicie, bo według filmpolski, lokacje poza Kazimierzem i Janowcem, to także Łódź (front budynku Wytwórni Filmów Fabularnych przy ul. Łąkowej).

Było by to dość ważne w kwestii ustalenia mostu w filmie. Nie mogę znaleźć tej zagadki.

Natomiast właśnie sobie odświeżyłem wersje koloryzowaną i jakoś mi się udało kadr uchwycić (patrz 1:15:57), gdzie wyraźnie widać końcówkę "maszów 32" :) Pierwszy zaś wygląda mi na krótszy, jest dokładnie w drugą stronę i może to być Łódź. Ale jest tam jeszcze jedna miejscowość.
Generalnie jest zmiana strony filmowania. Wychodzi na to, że jadą od strony Tomaszowa.

Zaraz potem kadr 1:15:59 i wyraźnie skręcają w lewo od strony jazdy, a ten drogowskaz drugi, czyli niby na Łódź, pokazuje prosto. Ciekawe co to za wysepka :)

Potem jest prosta i most metalowy. Próbowałem odczytać tabliczkę z nazwą rzeki, ale nic z tego.

P.S. Jak się tę scenę ogląda to ma się wrażenie, że rzeka konkretnie szeroka. Podejrzewam więc Wisłę :) Trochę mi ten most na toruński pasuje z wyglądu, ale to wtedy już nic się kupy nie trzyma. :/

Ale z tym Tomaszowem nie pasuje (32 km)
Ktoś ma jakieś pomysły?

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-14, 21:42, w całości zmieniany 3 razy  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-15, 10:36:29   

Film oglądałem już bardzo, bardzo dawno temu, ale pozwolę sobie wypowiedzieć swoją opinię. Już przy pierwszym oglądaniu (2008) oczywiście zauważyłem, że akcja została przeflancowana z okolic Aleksandrowa Kujawskiego w okolice Kazimierza Dolnego. Ponieważ wielokrotnie i od dawna (II poł. 70-tych) bywałem w tamtych okolicach, mogłem ulec sugestii, że większa część filmu była kręcona w tamtych okolicach. Być może zresztą już o tym gdzieś było pisane.
Ale w każdym razie odnosiłem wrażenie, że rozpoznaję charakterystycznie ustawione drogowskazy: jest - lub było :D - takie miejsce, taki rozjazd, zaraz jak się wyjeżdżało z Puław w stronę Kazimierza Dolnego; w lewo odbijała tam droga chyba do Wąwolnicy i Nałęczowa. Cała ta szosa z Puław do Kazimierza przynajmniej od tego skrzyżowania była wąska i wysadzona starymi, potężnymi drzewami - topolami lub lipami (?).
Co do długiej sekwencji ostatniego pościgu, to odnosiłem wrażenie, że odbywał się on na szosie za mostem w Puławach: od Puławskiej Góry (nastaliśmy się tam z kumplem w 80-tym roku na stopie! :D ) w kierunku Zwolenia.

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-15, 13:42:39   

Z24 napisał/a:
Co do długiej sekwencji ostatniego pościgu, to odnosiłem wrażenie, że odbywał się on na szosie za mostem w Puławach: od Puławskiej Góry (nastaliśmy się tam z kumplem w 80-tym roku na stopie! :D ) w kierunku Zwolenia.

:564: :564: :564:

I by się Tomaszów zgadzał! Tylko ten dawniej nazywany chyba Lubelskim:

./redir/pl.mapy.cz/zakladni?source=osm&id=727063&ds=1&x=21.8855160&y=51.3978888&z=14

Nie wiedzieć czemu ja od razu Tomaszów skojarzyłem z tym koło Łodzi i Piotrkowa. :)

O moście nad Wisłą w Puławach też myślałem, ale nie mogłem zdjęć znaleźć.

P.S.

Jak już wcześniej wspomniałem w sekwencji filmowej wyraźnie widać, że jadą od strony Tomaszowa, a więc jak na mapce wygląda w stronę Góry Puławskiej a potem na most. Przenieśli po prostu akcję na drugą stronę Wisły, bo droga bardziej była odpowiednia do takiego pościgu. :)

Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-15, 13:45, w całości zmieniany 1 raz  

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-15, 22:58:24   

Chemas napisał/a:
Z24 napisał/a:

:564: :564: :564:

I by się Tomaszów zgadzał! Tylko ten dawniej nazywany chyba Lubelskim:

./redir/pl.mapy.cz/zakladni?source=osm&id=727063&ds=1&x=21.8855160&y=51.3978888&z=14

Nie wiedzieć czemu ja od razu Tomaszów skojarzyłem z tym koło Łodzi i Piotrkowa. :)

No właśnie ani ten Tomaszów Lubelski ani tym bardziej Mazowiecki nie pasują. To jest węzeł drogowy o znaczeniu lokalnym.

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-15, 23:22:37   

Poszukałem i znalazłem:

https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=234565#234565

Nieodżałowany pan Stanisław Jędryka w wywiadzie wspomina, że scenę finałowego pościgu kręcili na szosie pod Strykowem.
Wobec tego na drogowskazie mógł się znaleźć Tomaszów Mazowiecki.
Ale z pełną odpowiedzialnością powiem, że ten rozjazd z drogowskazami jest niezwykle podobny do rozjazdu Puławy-Kazimierz-Nałęczów, tak jak on wyglądał jeszcze w latach 80-tych. I droga jest podobna do tej Puławy-Zwoleń.

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-16, 10:26:45   

Z24 napisał/a:
Nieodżałowany pan Stanisław Jędryka w wywiadzie wspomina, że scenę finałowego pościgu kręcili na szosie pod Strykowem.
Wobec tego na drogowskazie mógł się znaleźć Tomaszów Mazowiecki.

Ale co z mostem?

Z24 napisał/a:
Ale z pełną odpowiedzialnością powiem, że ten rozjazd z drogowskazami jest niezwykle podobny do rozjazdu Puławy-Kazimierz-Nałęczów, tak jak on wyglądał jeszcze w latach 80-tych. I droga jest podobna do tej Puławy-Zwoleń.

No właśnie, czyli wiem, że nic nie wiemy :)

Z24 
Forumowy Badacz Naukowy

Wysłany: 2023-07-16, 10:51:03   

Chemas napisał/a:
Ale co z mostem?

Będę musiał jeszcze raz obejrzeć film :) .

Odpowiedz do tematu