Odświeżę temat, miałem już wcześniej zaraz po konkursie, ale jakoś wyleciało mi to z pamięci.
Chodzi mi generalnie o pościg za czarną limuzyną.
W wątku tym już dawno temu padło stwierdzenie, że ktoś wrzucał kadr z filmu z drogowskazami do jakiejś zagadki. Oczywiście chodzi o dwa drogowskazy, które są na trójkątnej wysepce. Ja kombinowałem jak mogłem, ale jakbym nie zatrzymywał kadru, to napisy są niewyraźne dla mnie. Zdjęć w fototece nie znalazłem,
Berta chyba twierdziła, że to łódź albo Tomaszów, co całkowicie kłóci się z lokalizacją zdjęć. Ciekawe to. Chociaż może nie kłóci się całkowicie, bo według filmpolski, lokacje poza Kazimierzem i Janowcem, to także Łódź (front budynku Wytwórni Filmów Fabularnych przy ul. Łąkowej).
Było by to dość ważne w kwestii ustalenia mostu w filmie. Nie mogę znaleźć tej zagadki.
Natomiast właśnie sobie odświeżyłem wersje koloryzowaną i jakoś mi się udało kadr uchwycić (patrz 1:15:57), gdzie wyraźnie widać końcówkę "maszów 32" Pierwszy zaś wygląda mi na krótszy, jest dokładnie w drugą stronę i może to być Łódź. Ale jest tam jeszcze jedna miejscowość.
Generalnie jest zmiana strony filmowania. Wychodzi na to, że jadą od strony Tomaszowa.
Zaraz potem kadr 1:15:59 i wyraźnie skręcają w lewo od strony jazdy, a ten drogowskaz drugi, czyli niby na Łódź, pokazuje prosto. Ciekawe co to za wysepka
Potem jest prosta i most metalowy. Próbowałem odczytać tabliczkę z nazwą rzeki, ale nic z tego.
P.S. Jak się tę scenę ogląda to ma się wrażenie, że rzeka konkretnie szeroka. Podejrzewam więc Wisłę Trochę mi ten most na toruński pasuje z wyglądu, ale to wtedy już nic się kupy nie trzyma.
Ale z tym Tomaszowem nie pasuje (32 km)
Ktoś ma jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-14, 21:42, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 63 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-07-15, 10:36:29
Film oglądałem już bardzo, bardzo dawno temu, ale pozwolę sobie wypowiedzieć swoją opinię. Już przy pierwszym oglądaniu (2008) oczywiście zauważyłem, że akcja została przeflancowana z okolic Aleksandrowa Kujawskiego w okolice Kazimierza Dolnego. Ponieważ wielokrotnie i od dawna (II poł. 70-tych) bywałem w tamtych okolicach, mogłem ulec sugestii, że większa część filmu była kręcona w tamtych okolicach. Być może zresztą już o tym gdzieś było pisane.
Ale w każdym razie odnosiłem wrażenie, że rozpoznaję charakterystycznie ustawione drogowskazy: jest - lub było - takie miejsce, taki rozjazd, zaraz jak się wyjeżdżało z Puław w stronę Kazimierza Dolnego; w lewo odbijała tam droga chyba do Wąwolnicy i Nałęczowa. Cała ta szosa z Puław do Kazimierza przynajmniej od tego skrzyżowania była wąska i wysadzona starymi, potężnymi drzewami - topolami lub lipami (?).
Co do długiej sekwencji ostatniego pościgu, to odnosiłem wrażenie, że odbywał się on na szosie za mostem w Puławach: od Puławskiej Góry (nastaliśmy się tam z kumplem w 80-tym roku na stopie! ) w kierunku Zwolenia.
_________________ Z 24
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Co do długiej sekwencji ostatniego pościgu, to odnosiłem wrażenie, że odbywał się on na szosie za mostem w Puławach: od Puławskiej Góry (nastaliśmy się tam z kumplem w 80-tym roku na stopie! ) w kierunku Zwolenia.
I by się Tomaszów zgadzał! Tylko ten dawniej nazywany chyba Lubelskim:
Nie wiedzieć czemu ja od razu Tomaszów skojarzyłem z tym koło Łodzi i Piotrkowa.
O moście nad Wisłą w Puławach też myślałem, ale nie mogłem zdjęć znaleźć.
P.S.
Jak już wcześniej wspomniałem w sekwencji filmowej wyraźnie widać, że jadą od strony Tomaszowa, a więc jak na mapce wygląda w stronę Góry Puławskiej a potem na most. Przenieśli po prostu akcję na drugą stronę Wisły, bo droga bardziej była odpowiednia do takiego pościgu.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-15, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 63 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 11058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-07-15, 22:58:24
Chemas napisał/a:
Z24 napisał/a:
I by się Tomaszów zgadzał! Tylko ten dawniej nazywany chyba Lubelskim:
Nieodżałowany pan Stanisław Jędryka w wywiadzie wspomina, że scenę finałowego pościgu kręcili na szosie pod Strykowem.
Wobec tego na drogowskazie mógł się znaleźć Tomaszów Mazowiecki.
Ale z pełną odpowiedzialnością powiem, że ten rozjazd z drogowskazami jest niezwykle podobny do rozjazdu Puławy-Kazimierz-Nałęczów, tak jak on wyglądał jeszcze w latach 80-tych. I droga jest podobna do tej Puławy-Zwoleń.
_________________ Z 24
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Nieodżałowany pan Stanisław Jędryka w wywiadzie wspomina, że scenę finałowego pościgu kręcili na szosie pod Strykowem.
Wobec tego na drogowskazie mógł się znaleźć Tomaszów Mazowiecki.
Ale co z mostem?
Z24 napisał/a:
Ale z pełną odpowiedzialnością powiem, że ten rozjazd z drogowskazami jest niezwykle podobny do rozjazdu Puławy-Kazimierz-Nałęczów, tak jak on wyglądał jeszcze w latach 80-tych. I droga jest podobna do tej Puławy-Zwoleń.
No właśnie, czyli wiem, że nic nie wiemy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.