pierwsze zdania pierwszego rozdziału pierwszej części PS "nie trzeba szukać przygody" odnoszące się do "dziwnego spadku" ("Wyspa Złoczyńców")
3%
[ 6 ]
pierwsza podróż wehikułem - wyprzedzenie moskwicza, simki i wartburga ("Wyspa Złoczyńców")
4%
[ 8 ]
scena, w której Pilarczykowa rozpoznaje w czaszce ze zrekonstruowaną twarzą swojego klienta ("Wyspa Złoczyńców")
2%
[ 5 ]
jazda na pomoc Karen i pościg za Mysikrólikiem ("Pan Samochodzik i Templariusze")
1%
[ 3 ]
nocna zasadzka na Malinowskiego w przydrożnej kapliczce ("Pan Samochodzik i Templariusze")
2%
[ 4 ]
finałowa wędrówka Tomasza w podziemiach ("Pan Samochodzik i Templariusze")
5%
[ 11 ]
uwięzienie Tomasza w celi zamku malborskiego ("Pan Samochodzik i Templariusze")
1%
[ 2 ]
scena na przejściu granicznym ("Księga strachów")
1%
[ 3 ]
scena burzy i uratowania Hildy ("Księga strachów")
1%
[ 3 ]
krwawiący Tomasz i Fryderyk ścigają Kuryłłę ("Księga strachów")
0%
[ 1 ]
moment gdy nocą z biblioteki odzywa się nieludzki głos, a następnie pęka szkło w szafce zegara ("Niesamowity dwór")
3%
[ 6 ]
Batura udaje budowlańca, a dzieciaki pytają go o długopis ("Niesamowity dwór")
0%
[ 0 ]
seans spirytystyczny ("Niesamowity dwór")
1%
[ 2 ]
rozmowa Tomasza z sierżantem "Wąsikiem" na temat Bigosa ("Niesamowity dwór")
1%
[ 2 ]
budzenie Bigosa jajecznicą ("Niesamowity dwór")
1%
[ 3 ]
uwięziony Tomasz słucha, jak Marysia podjudza Marczaka ("Niesamowity dwór")
0%
[ 1 ]
rozmowa z Tomasza z Marczakiem po wyjściu zza zegara ("Niesamowity dwór")
2%
[ 5 ]
odkrycie loży masońskiej ("Niesamowity dwór")
1%
[ 3 ]
przyśpieszone opuszczenie teatru i nocny powrót do dworu ("Niesamowity dwór")
3%
[ 7 ]
scena nocnego pływania w Jezioraku połączona ze sceną schwytania i przesłuchania Tomasza przez bandę Czarnego Franka w ich kryjówce na wyspie ("Nowe przygody Pana Samochodzika")
2%
[ 4 ]
scena w gospodzie przy przeprawie promowej ("Nowe przygody Pana Samochodzika")
3%
[ 6 ]
zrzucenie kaptura przez Martę, a tym samym odkrycie kto jest Kapitanem Nemo ("Nowe przygody Pana Samochodzika")
4%
[ 8 ]
scena "zawodów" spinningowych i ujawnienie, że Marta jest "królową spinningu" ("Nowe przygody Pana Samochodzika")
4%
[ 8 ]
scena w restauracji, gdy Pan Samochodzik wyciąga mysz szukając portfela ("Pan Samochodzik i zagadki Fromborka")
0%
[ 1 ]
rozmowa Tomasza z Marczakiem - opowieść o przechytrzonym bogaczu ("Pan Samochodzik i zagadki Fromborka")
2%
[ 4 ]
spotkanie Tomasza i Cagliostra z Asem w wąwozie po drodze do Fromborka ("Pan Samochodzik i zagadki Fromborka")
0%
[ 1 ]
scena w krypcie i kielichy, które zmieniły kolor ("Pan Samochodzik i zagadki Fromborka")
2%
[ 5 ]
pierwsze spotkanie Pana Samochodzika z baronem ("Pan Samochodzik i Fantomas")
0%
[ 1 ]
widowisko światło i dźwięk w zamku Sześciu Dam wraz z historią i opisem zamku czyli początek ("Pan Samochodzik i Fantomas")
0%
[ 1 ]
ciotka Eveline próbuje ujarzmić wehikuł ("Pan Samochodzik i Fantomas")
2%
[ 4 ]
spacer z Protem nad Wisłą plus rozmyślania w kawalerce na Starym Mieście ("Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic")
1%
[ 3 ]
Marczak wyganiający Prota z wehikułu ("Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic")
2%
[ 5 ]
scena zdemaskowania Skwarka przez Helenkę poprzez odkrycie w ołtarzyku przemyconej ikony. Dzięki temu odkryciu okazało się, że ikonę przez granicę przemycił nie kto inny, jak Pan Samochodzik ("Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic")
0%
[ 0 ]
scena, w której Purtak ujawnia Tomaszowi swoje plany, biorąc go za emisariusza MPC ("Pan Samochodzik i Winnetou")
2%
[ 5 ]
westernowa wyprawa do gajówki Solnik ("Pan Samochodzik i Winnetou")
3%
[ 6 ]
zdanie Milady na temat życia w mieście - rozmowa podczas rejsu Moby Dickiem ("Pan Samochodzik i Winnetou")
0%
[ 1 ]
Winnetou w kabinie jachtu opowiada pozostałym członkom załogi o swoim małżeństwie z Miss Kapitan ("Pan Samochodzik i Winnetou")
2%
[ 5 ]
wizyta Tomasza i Moniki w zrujnowanym pałacu w Gardzieniu i historia Jenny von Gustedt ("Pan Samochodzik i Niewidzialni")
1%
[ 3 ]
scena, w której Monika na Czarcim Ostrowie oświadcza, że rezygnuje ze stanowiska ("Pan Samochodzik i Niewidzialni")
0%
[ 1 ]
scena, kiedy Kędziorek prawie oświadcza się Tomaszowi ("Pan Samochodzik i Niewidzialni")
1%
[ 2 ]
rozmowa Moniki z Tomaszem na temat jej narzeczonych ("Pan Samochodzik i Niewidzialni")
0%
[ 0 ]
pierwsza wizyta Bajeczki na pokładzie "Krasuli" ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
1%
[ 3 ]
rozpoznanie w starym wraku w szopie "Szkwału" ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
5%
[ 10 ]
uzbrojona w patyki "ekspedycja ratunkowa" napada na dom Lejwody ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
2%
[ 4 ]
pościg "Krasuli" za "Lordem Jimem" ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
1%
[ 3 ]
scena recytacji przez Kikę wiersza ,,Złota rękawica" nad grobem Gustawa Kodrąba ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
2%
[ 4 ]
ostatnia scena "Złotej Rękawicy" czyli Bajeczka przychodzi na jacht i odpływają w dal... może być ze skreślonym w maszynopisie zakończeniem ("Pan Samochodzik i złota rękawica")
4%
[ 9 ]
pierwsze pojawienie się Florentyny we wcieleniu wampa ("Pan Samochodzik i człowiek z UFO")
1%
[ 2 ]
audiencja udzielona Casanovie na jachcie "La Paloma" przez don Gabriela w roli Thomasa van Hagena ("Pan Samochodzik i człowiek z UFO")
1%
[ 2 ]
ukazanie się Robina Tomaszowi w postaci Prota ("Pan Samochodzik i człowiek z UFO")
Pomógł: 113 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 13698 Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-05-07, 21:18:42
Brak mi początkowej sceny “Księgi strachów”. “Tej nocy światło bardzo długo nie gasło w moich oknach. O drugiej po północy sięgnąłem na półkę, gdzie trzymałem przewodniki z różnych okolic Polski, i rozłożyłem mapę Pojezierza Myśliborskiego.”
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 08 Lip 2011 Posty: 2157 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-07, 21:20:37
John Dee napisał/a:
Brak mi początkowej sceny “Księgi strachów”. “Tej nocy światło bardzo długo nie gasło w moich oknach. O drugiej po północy sięgnąłem na półkę, gdzie trzymałem przewodniki z różnych okolic Polski, i rozłożyłem mapę Pojezierza Myśliborskiego.”
Moje ulubione z ulubionych części, nie mogłem nic innego wybrać:
- pościg za Kuryłłą,
- scena z myszą
- rozmowa z Marczakiem z Zagadek
- spotkanie z Asem
- ujarzmianie wehikułu.
Wybór był ciężki.
Zenobia z Junakiem , radiostacją , TT-eką (kilka scen).
Gitara Bigosa spadła z krzesła , duchy jak wiadomo przenikają przez gryf gitary nie strącając jej (to już jest jako nieludzki dźwięk) .
Wizyta w mieszkaniu Grety Herbst -list na biurku od wywiadu Niewidzialnych.
Walka psów , Protazego z burkiem Gnatów.
Koneser i esteta "Czwartek" ocenia "pamiątki z Bieszczad" w kiosku Gnata.
Florentyna sprzedała kit anglikom: że Jan Matejko jest największym malarzem Jugosłowiańskim , a Tomasz chciał ukraść obraz "Bitwa pod Grunwaldem" , ale obraz nie zmieścił się w drzwiach . Tomasz nabawił się przez to dyskopatii i musiał opuścić Warszawę -stolicę Jugosławii.
Podoba mi się cały pobyt Florentyny na wyspie , jak się lekko wstawi nagada o zielonych ludzikach , że przylecą i będą się giąć metalowe przedmioty , znajduje śpiącego faceta w swoim pokoju itp.
---------------------
Scena kultowa na maxa . Karampuki i ptasznicy czyli wyprawa westernowa.
_________________ Tarasująca zazwyczaj chodnik hałaśliwa gromada
niechlujnie ubranych mężczyzn koło budki z piwem rozstąpiła się przede mną z ogromnym
szacunkiem. Mój avatar to licznik od Ferrari 410.
Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-10-13, 07:41, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.