Szara Sowa napisał/a:
Korekta: nasze logo jest już na Niesamowitym dworze w wydaniu VIII z 2020 r.!
No ciekawe dlaczego na moim z 2021 nie ma. Jakiś bajzel
Nie bardzo rozumiem Chemasie co masz na myśli - bo wcześniej pisząc o logo, które masz na swoich egzemplarzach wymieniasz je i konkretnie podajesz Niesamowity Dwór z 2021 r ?
Ja potwierdzam, że również na moim z 2021 r. (zamieszczam skan tyłu okładki) logo jest !!!
Chemas napisał/a:
To ja może również podam jakie mam konkretnie wydania z Literatury w sensie numeru.
Z LOGO:
- Wyspa Złoczyńców - wyd. X z 2021 roku
- Niesamowity Dwór - wyd. IX z 2021 roku
- Tajemnica tajemnic - wyd. III z 2020 roku
- Złota rękawica - wyd. VII z 2020 roku
Bez LOGO:
- Księga Strachów - wyd. IX z 2020 roku
- Templariusze - wyd. XI z 2021 roku (przypadkowo podwójne)
niesamowity_dwor_2021-back.jpg Tył okładki PSiND z logo
Plik ściągnięto 37 raz(y) 298,93 KB
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Nie bardzo rozumiem Chemasie co masz na myśli - bo wcześniej pisząc o logo, które masz na swoich egzemplarzach wymieniasz je i konkretnie podajesz Niesamowity Dwór z 2021 r ?
Coś mi się pokręciło
Czy wiesz coś o tym bliżej, tj. od kogo je wykupiono, kiedy i ew. na jak długo.
Bo na pewno tę zgodę ma Siedmioróg publikujący wszystkie 12 części + 3 prequele [Tworząc obecnie "Nowy Kanon" PS.] ....
(z tego co wiem, to podobno zgodę dostali od Heleny Nowickiej ? - tak też podają na stronie redakcyjnej w książkach)
Obecnie natomiast chyba wszystkie prawa ma wnuk Nowickiego - który udostępnił je np. Netflix'owi na ekranizacje !
Natomiast z tego co podaje na stronie redakcyjnej Literatura to, wg. nich prawa te ma (! sic) Zbigniew Nienacki i samo Wydawnictwo Literatura,
Poniżej, dla ilustracji tego, załączam skan strony nagłówkowej z wydania Literatury z 2021 r (z tego już cytowanego tu wielokrotnie egzemplarza PSiND z 2021 r.)
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Ostatnio zmieniony przez chkaplan 2022-05-27, 15:53, w całości zmieniany 1 raz
Nie zauważyłem, że już wrzucileś
Twoja jakość znacznie lepsza.
Dlatego najlepiej zrobić skan - jakość zawsze znacznie lepsza - a jeżeli damy np. większą rozdzielczość skanowania to i nawet drobne szczegóły wyjdą ekstra !
Ja zazwyczaj daję 200 ppi- to jest wystarczające w necie (można dać nawet 150 i też będzie ok.)
Korekta: nasze logo jest już na Niesamowitym dworze w wydaniu VIII z 2020 r.!
Czyli na dzień dzisiejszy - było by to łącznie 9 egzemplarzy z logo (z lat 2020 i 2021) - łącznie 8 tytułów, jedynie bez Templariuszy - to już coś i dobra reklama Naszego Forum !!!
Czy sądzisz Szara sowo, że możliwe było by skłonienie Wydawnictwa w przyszłości do ilustracji trzech najistotniejszych grafik w Templariuszach, Tajemnicy i Fromborku ?
Czy wiesz coś o tym bliżej, tj. od kogo je wykupiono, kiedy i ew. na jak długo.
Nie bardzo...
Cytat:
Czy sądzisz Szara sowo, że możliwe było by skłonienie Wydawnictwa w przyszłości do ilustracji trzech najistotniejszych grafik w Templariuszach, Tajemnicy i Fromborku ?
To dobry pomysł! Zaproponuję im to! Masz może w pamięci ile tych ważnych grafik powinno być w każdej części?
To dobry pomysł! Zaproponuję im to! Masz może w pamięci ile tych ważnych grafik powinno być w każdej części?
Niekoniecznie - ale najistotniejsze są te trzy pozycje:
1) Frombork - rysunek notatek płkKoeniga w liście od Baśki, co pozbawia czytelnika jakiejkolwiek możliwości samodzielnego rozwiązywania tajemnicy skrytek, oraz brak rysunku krzyża z zagadki zadanej dyrektorowi Marczakowi (łącznie 3 grafiki)
2) Tajemnica tajemnic - 3 grafiki - w szczególności zaś dotyczącej szyfrowanych zagadek (w tym tabliczki Kelleya - obustronnie) i tzw. "Stołu Przymierza"
3) Templariusze - min. 1 rysunek ze znakami Templariuszy, które Karen naszkicowała PS i harcerzom pod namiotem z pałatek w trakcie burzy na "Kozim Rynku"
Ostatnio zmieniony przez chkaplan 2022-05-27, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
2) Tajemnica tajemnic - 3 grafiki - w szczególności zaś dotyczącej szyfrowanych zagadek (w tym tabliczki Kelleya - obustronnie) i tzw. "Stołu Przymierza"
U mnie w TT są te grafiki. Właśnie czytam.
I to więcej!
PS Dodam jeszcze, że w moim wydaniu ND IX z 2021 są dwa rysunki, znak wolnomularzy czyli "cyrkiel i kątownik" oraz obrócona korona z wbitym sztyletem.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2022-05-27, 18:45, w całości zmieniany 2 razy
U mnie w TT są te grafiki. Właśnie czytam.
I to więcej!
PS Dodam jeszcze, że w moim wydaniu ND IX z 2021 są dwa rysunki, znak wolnomularzy czyli "cyrkiel i kątownik" oraz obrócona korona z wbitym sztyletem.
Tak, zgadza się - TT i ZF mają rzeczywiście grafiki, te o których pisałem (sprawdziłem !!)- pozostaje jedynie wydanie Templariuszy bez grafik !!!
Rzeczywiście jest to dziwne - bo również jak zauważyliśmy wcześniej jako jedyna edycja w Literaturze nie ma loga na tylnej okładce - tak jakby zapomnieli o tym wydaniu, aby dokonać korekty
Ostatnio zmieniony przez chkaplan 2022-05-27, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki Szary - może także uzupełnią logo w kolejnym wydaniu - szkoda, że już dopiero najwcześniej w 2023 roku - bo wydanie 2022 już poszło do sprzedaży !
Wakacyjne zaległości: już w czerwcu na rynku ukazały się nowe wydania Samochodzików z Wydawnictwa Literatura. Tym razem to dwa prequele: "Pan Samochodzik i skarb Atanaryka" oraz Pierwsza przygoda Pana Samochodzika" ("Pozwolenie na przywóz lwa").
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.