O, wjechałeś na teren ośrodka z zamkiem.
Nie przegonili?
A w Moryniu pod kościołem parkowaliśmy chyba w tym samym miejscu.
Wjechałem bez problemu, na terenie ośrodka znajdują się uchodźcy z Ukrainy. Brama była otwarta to zaryzykowałem. Byłem tam już parę razy i nigdy nikt o nic nie pytał.
Moryń bardzo lubię i czasami tam jeżdżę z rodzinką.
Znałem dobrze te strony. Kilkakrotnie byłem nad Jeziorem Charzykowskim, słynnym ze swej malowniczości.
Na przystanku autobusowym w Gąsiorach czekał Andrzej, zawiadomiony telegraficznie o terminie mojego przyjazdu.
Zaostrzonym końcem ołówka dotknąłem czerwonej niteczki drogi, wijącej się wśród jezior. – Dwa lata temu wędrowałem tędy od Kartuz z archeologiem, doktorem Andrzejem K. Pomagałem mu szukać kamiennych „kręgów magicznych”.
Oto i nasz obóz - powiedział, wskazując kilkanaście namiotów rozstawionych na rozległej łące w pobliżu brzegu zalewu
Cytat:
Fromborska przystań nie jest duża. Składa się z szerokiego obmurowanego basenu, gdzie właśnie kołysało się na falach kilka motorówek, jachtów i łodzi rybackich.
Cytat:
(...)na podwórzec katedralny dostałem się od strony południowej, przez główną bramę flankowaną półokrągłymi pięknymi basztami obronnymi.
Cytat:
Ale każdego, kto zjawi się ma fromborskim dziedzińcu katedralnym, zanim przystąpi do oględzin katedry, wabią swym widokiem dwie potężne baszty. Pierwsza - w południowo-zachodnim narożu - to dzwonnica.(...)Nazywają ją "oktogonem".
Cytat:
A w północno-zachodnim narożu stoi inna wieża, o zupełnie odmiennym charakterze.(...)To przecież słynna wieża Kopernika
Zadziwiająca przygoda, jaką przeżyłem na Wyspie Złoczyńców, zapukała do mnie
pod koniec czerwca 1961 roku. Ubrana była w mundur listonosza, który wręczył mi
zapieczętowaną kopertę z nagłówkiem: ZESPÓŁ ADWOKACKI nr 3 w KRAKOWIE.
Popijając oranżadę w kawiarni „Nowy Świat”, w milczeniu i z uwagą
słuchałem trzynastoletniego chłopca, który przemawiał do mnie jak mędrzec–
psycholog.
Pomógł: 2 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Sie 2022 Posty: 617 Skąd: Berlin
Wysłany: 2022-12-31, 20:49:45
Nie jestem pewien, czy coś tam się nie powtórzyło, więc proszę sprawdzić.
Trzy pierwsze fotki są z kręcenia filmu Księga Strachów, Moryń i zdjęcie z kampingu, gdzie Tomasz mieszkał.
Rzutem na taśmę!
Warto abyś opisał każde zdjęcie trochę dokładniej, bo nie zdziwię się jak np. owa wieża czy portal mogą być dla Czytalskiego nie do końca znane.
Sam mam jeszcze parę miejsc do uzupełnienia, więc miejsca można zgłaszać/uzupełniać do 07.01 23:59. Przy okazji - są chętni do uczestnictwa na kolejny rok?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.