W internecie kilka dni temu ukazał się film w którym książę Lubomirski pokazuje wszystkim swój pałac w Lubniewicach (https://www.youtube.com/watch?v=4e9QW12Mpy4&t=2s). Od wielu lat jestem głęboko przekonany, że Lubniewice to Jasień z KS.
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2022-11-18, 18:44, w całości zmieniany 1 raz
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Ja zaś dodam, że na południe od Siecina jest jezioro Krosino, które jeszcze bardziej esowate, dodatkowo młyn w Głęboczku jest właśnie nad tym jeziorem, na jego krańcu.
Nie wiem dlaczego wcześniej mi to do głowy nie przyszło, można powiedzieć, że jezioro ma kształt litery "S". Do tego na krańcu jest młyn i do tego na północy można powiedzieć.
Niestety nad jeziorem nie ma żadnej miejscowości, poza jednostką wojskową Budów i osiedlem przy niej.
Nie ma też poligonu, ale należy zaznaczyć, że wcześniej na tym terenie był niemiecki Ordensburg.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2022-12-27, 13:40, w całości zmieniany 1 raz
A tak przy okazji zrobiłem rozeznanie wśród znajomych, jak i na miejscu, co do Cieszyna. Szara Sowa na wniosek zgłoszonego przez Zeta Cieszyna się swego czasu zastanawiał czy była tam poczta:
Jeszcze w temacie elementów do inspiracji z mojej okolicy. Dopiero dzisiaj jakoś zauważyłem, że jezioro Dłusko niedaleko mojej miejscowości ma kształt S i to bardziej niż Krosino.
Zaznaczam, że północna część jeziora była jeszcze bardziej wysunięta w stronę północną, tam teraz są tereny podmokłe prawie do drogi pożarowej między Dłuskiem a jeziorem Czarnówek (swoją drogą piękne jeziorko - rezerwat)
Tak więc w mojej najbliższej okolicy są:
- jezioro Dłusko o kształce S (ewentualnie również Krosino)
- młyn Głęboczek i to na końcu jeziora
- pałac w Cieszynie
- tereny wojskowe nad jeziorem Krosino.
Nagranie bardzo ciekawe, faktycznie, że z lotu ptaka (drona ) widać esowatość jeziora. Muszę jeszcze spojrzeć na mapę.
Co ciekawe autor w komentarzu, że wiele teorii sugeruje jezioro Barlineckie może być jeziorem Jasień z powieści Zbigniewa Nienackiego Pan Samochodzik "Księga strachu".
P.S. Spojrzałem na mapie no jakieś esowate to ono jest, ale to mocno naciągając. Poza tym te wyspy, chyba by je Autor użył w powieści.
Oczywiście wrzucam to tylko jako ciekawostkę
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-07-17, 15:55, w całości zmieniany 1 raz
Barlinek jest za duży. Poza tym czy jest tam młyn itp.
Nie no jasne, że za duży, wrzuciłem to trochę żartem. A to z tego powodu, że przypomniałem sobie, że jezioro to było kiedyś rozważane, a poza zaskoczył mnie komentarz, że wiele osób uważa to za pierwowzór.
A młyna może nie być, mógł być w innym miejscu, nawet innej części Polski, na przykład nasz w Głęboczku, a jak już pisałem jezioro Krosino ma kształt lekko esowaty, młyn jest na jego końcu, poza tym jest jednostka wojskowa, a przecież w pierwowzorze KS jest mowa o poligonie, poza tym niedaleko pałac w Cieszynie
Takie tam spekulacje. Od jakiegoś czasu staram się czegoś dowiedzieć, czy Nienacki był w tych okolicach, nie mogę jednak nic namierzyć. W Koszalinie w każdym razie był.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.