Ciekawostka: jeden z francuskich statków, który w 1940 r. wiózł żołnierzy Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich do Norwegii na front pod Narvikiem nazywał się "Chenonceaux" .
To ciekawostka!
Jestem ciekawa skąd taka nazwa.
Czy miejscowość Chenonceaux przyczyniła się jakoś do powstania tegoż statku?
Pomógł: 53 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10008 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-02-02, 23:34:10
Yvonne napisał/a:
Z24 napisał/a:
Ciekawostka: jeden z francuskich statków, który w 1940 r. wiózł żołnierzy Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich do Norwegii na front pod Narvikiem nazywał się "Chenonceaux" .
To ciekawostka!
Jestem ciekawa skąd taka nazwa.
Czy miejscowość Chenonceaux przyczyniła się jakoś do powstania tegoż statku?
Doprawdy nie mam pojęcia na jakich zasadach nadawano nazwy statkom we francuskiej flocie handlowej. U nas też - jak mieliśmy jeszcze flotę handlową - nadawano statkom m. in. nazwy różnych miejscowości.
Może np. rodzina Menier - właściciele zamku - miała jakieś udziały lub wpływy w przedsiębiorstwie żeglugowym?
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2022-02-03, 11:53, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2017 Posty: 372 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-08-15, 19:05:46
Może i dobrze. Powstałby kolejny odcinek filmu o Fantomasie. Niedawno obejrzałem sobie jeden. Zestarzał się okrutnie. Infantylny bardzo. Sądzę, że książka zasługuje na ekranizację w rodzaju „Kodu da Vinci”.
Ostatnio zmieniony przez Tytus Atomicus 2022-08-15, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Sądzę, że książka zasługuje na ekranizację w rodzaju „Kodu da Vinci”.
Być może, ponieważ muszę stwierdzić, że film zdecydowanie lepszy. Miałem tą przyjemność (lub nieprzyjemność, zależy jak na to patrzeć), że najpierw przeczytałem książkę. Ledwo zmęczyłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.