Pomógł: 16 razy Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 3342 Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2022-01-12, 04:00:32 Prądy błądzące
W powieści ów prąd "zabłąkał się" do piwnicy z konfiturami krewkiej gospodyni księdza. A jak jest w rzeczywistości? Jeśli kto nie boi się nadmiaru fachowej terminologii, to ten film całkiem przystępnie to wyjaśnia. Na przykładzie kolei, bo podobno tam to zjawisko występuje najczęściej:
Znam temat, interesowałem się kiedyś sieciami trakcyjnymi.
Bardzo fajny filmik.
Z tego co wiem prądy błądzące na torowiskach trakcji elektrycznych nie są raczej niebezpieczne, chociaż brzmi to poważnie. Nie słyszałem o żadnym przypadku
Natomiast faktycznie wpływają negatywnie poprzez korozję na samą konstrukcję trakcji.
A tak swoją drogą - jeżeli dotyczy to prądów stałych, to rzeczywiście eksperyment chłopców/harcerzy z akumulatorem, czyli źródłem prądu stałego, mógł mimochodem rzeczywiście wytwarzać niewielkie prądy błądzące, szczególnie, że prąd z akumulatora ma sporo Amperów, co jak zrozumiałem z filmu ma szczególne znaczenie.
Nie wiem, czy Nienacki słyszał coś wcześniej o prądach błądzących, ale jeżeli nie to jeszcze raz potwierdza mi Jego niesamowitą intuicję twórczą - za którą Go zawsze podziwiałem.
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.