PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Nie wierzę w natchnienie -odnaleziony wywiad z lat 1988-1990
Autor Wiadomość
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2022-01-05, 17:53:59   Nie wierzę w natchnienie -odnaleziony wywiad z lat 1988-1990

Zbigniew Nienacki: Nie wierzę w natchnienie | Odnaleziony wywiad z lat 1988-1990

(i niepublikowane wcześniej zdjęcia)

./redir/zupelnieinnaopowiesc.com/2022/01/01/zbigniew-nienacki-nie-wierze-w-natchnienie-odnaleziony-wywiad-z-lat-1988-1990-i-niepublikowane-wczesniej-zdjecia/?fbclid=IwAR2hmGWAaoTBvtyMafe_vScvTLiYFHeA3lCf2bG6wZWHGxCNDJutAElQpro

Świeży, nigdy wcześniej niepublikowany wywiad ze Zbigniewem Nienackim autorstwa Przemysława Poznańskiego! A jaki ciekawy! Ile rozwieje wątpliwości naszym Badaczom Naukowym!

To połączenie dwóch rozmów przeprowadzonych przeze mnie w Jerzwałdzie 22 lipca 1988 roku i 20 lipca 1990 roku.

Wrzucę kilka cytatów:

Zarzucano mi, że umiem budować nastrój, akcję, tylko w oparciu o poszukiwanie cennych przedmiotów – czy to skarbu templariuszy, czy zbiorów masońskich. Jak u Alistaira MacLeana. Postanowiłem więc napisać książkę, w której chodzi o rzecz nie tak cenną materialnie: wiersz anonimowego, ludowego poety. I myślę, że ta książka jest równie ciekawa. Zresztą ja próbuję pisać każdą powieść z cyklu „Samochodzików” inaczej.

Przede wszystkim piszę tak, jak sobie tego życzą czytelnicy, bo w końcu piszę dla nich. Gdy zaproponowano, by Pan Samochodzik spotkał się z Fantomasem (w telewizji emitowano serial z tym bohaterem), napisałem „Pana Samochodzika i Fantomasa”, gdy emitowano serial ze Świętym, włączyłem wątek filmu o Simonie Templarze do „Złotej rękawicy”. Zresztą akurat w pobliskich Karnitach kręcono film według powieści polskiego autora.

Gdy na jednym ze spotkań autorskich zaproponowano mi, po serii filmów fantastycznych, by Pan Samochodzik poleciał w kosmos, wyśmiałem ten pomysł, ale potem pomyślałem, że coś z tego może być. Zresztą nie do końca wiadomo, kim był bohater – człowiekiem z UFO czy policjantem z Interpolu. Już wtedy Pan Samochodzik wydał mi się nieco anachroniczny. Jeśli porównać go na przykład z „Rambo”, „Rockym”… Stąd w „Człowieku z UFO” te śmigłowce, broń, technika.

Po resztę zajrzyjcie do linka! :)

Link podrzucony nam przez osobę, która obiecała zarejestrować się na forum jutro.

2.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 46,25 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 57,72 KB

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2022-01-05, 17:57, w całości zmieniany 1 raz  

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2022-01-06, 00:57:18   

Arcyciekawe! :564: Zawsze miałem niedosyt "nowożytnych" wywiadów z Pisarzem z czasów "Wielkiego lasu" i "Dagome...".
Tu np. ZN odpowiada tym, którzy twierdzą, że "Złota rękawica" była dziwna oraz opowiada o inspiracjach podczas pisania "UFO". No i potwierdza, że po dwunastym tomie skończył z "samochodzikami". Jak wiemy, pod koniec życia zmienił zdanie.
Ciekawe też, o jaki film na motywach powieści polskiego pisarza mogło chodzić, który był kręcony w Karnitach w czasie pisania "ZR"? Ja stawiam na "Wakacje" Jerzego Putramenta.
Tym razem ja daję Szarej Sowie "pomogła" ;-)

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2022-01-06, 13:06:22   

Bóbr Mniejszy napisał/a:
Ja stawiam na "Wakacje" Jerzego Putramenta.

Już kiedyś doszliśmy do podobnych wniosków. :)

Dla mnie ciekawe jest także potwierdzenie, jak wiele tematów Nienacki brał z własnych przeżyć (choćby ów byk - historia jak dotąd chyba nam nieznana), jak łatwo przychodziło mu zapożyczanie bieżących tematów (np. Fantomas - chyba dotąd nie mieliśmy pewności, że temat pojawił się wyłącznie dzięki filmom z tv).
No i kulisy powstania UFO.

Bóbr Mniejszy napisał/a:
ym razem ja daję Szarej Sowie "pomogła"

Dzięki, choć artykuł wskazał nam ktoś, kogo na forum (jeszcze) nie ma. :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

MarcinB 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2022-01-06, 13:28:41   

Zarzucano mi, że to są takie bedekery dla młodzieży. Jeden z czytelników pisał do mnie zresztą, że z „Tajemnicą tajemnic” zwiedzał Pragę.

Na tej stronie znalazłem jeszcze jeden wywiad:
./redir/zupelnieinnaopowiesc.com/2019/01/01/nienacki-pisarz-profesjonalny-90-lat-temu-urodzil-sie-autor-pana-samochodzika-i-skirolawek/

Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
Ostatnio zmieniony przez MarcinB 2022-01-06, 13:34, w całości zmieniany 1 raz  

Chemas 
Forumowy Badacz Naukowy
Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej

Wysłany: 2022-08-17, 12:35:05   

Artykuł bardzo ciekawy. Dzisiaj szukając pewnych informacji na niego trafiłem i się okazuje, że już od pół roku temat jest na forum :)

PS. Ciekawe jest pozytywne zdanie na temat jednej z bardziej "lekceważonych" na forum części. Chodzi mi mianowicie o Złotą Rękawicę. Nie będę cytował, bo nie wiem czy mogę, ale istotne jest to, że ta prawie ostatnia część kanonu była odpowiedzią na zarzuty o pewnym schematycznym podejściu polegającym na poszukiwaniu skarbów. Dużo to wyjaśnia dlaczego pojawił się Roger Moor i akcja typowo gangsterska, ale jednocześnie bardzo wakacyjna. Ja osobiście bardzo lubię tę część.

W ogóle jak się czyta ten artykuł odnosi się wrażenie, że książki były w zasadzie od pewnego czasu pisane na jakby społeczne (odbiorców) zamówienie. Patrz Niesamowity Dwór, czy też Fantomas.
Arcyciekawe to wszystko.

Sporadyczny turysta, kiedyś bardzo aktywny, serdecznie zaprasza na Pojezierze Drawskie
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2022-08-17, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

Bóbr Mniejszy 
Moderator
Autor książki biograficznej

Wysłany: 2022-08-17, 16:10:02   

Tu powstaje pytanie, co jest "zamówieniem", a co inspiracją. Wydaje mi się, że ruch masoński w ND to była inspiracja, podobnie jak Fantomas, który wtedy "szedł" w kinach. Natomiast takie sprawy jak Operacja "Frombork 1001", lub ochrona środowiska oczywiście też mogą być inspiracją, ale również są swego rodzaju misją, którą Pisarz uważał za konieczne podjąć.

Odpowiedz do tematu