Wysłany: 2021-07-14, 16:13:14 Artykuły o Nienackim w prasie i mediach
Wydawało by się, że temat jest bardzo obszerny
- pojawiło się (i wciąż pojawiają się nowe) artykuły przypominające (niestety coraz rzadziej !)
sylwetkę Pisarza (oczywiście najczęściej w negatywnym kontekście ! - no ale któż by czytał poematy pochwalne - najbardziej nośne są te wyszukujące skandale)
Sądziłem więc, że jest już gdzieś ten wątek w "Forum ogólnym o Zbigniewie Nienackim", tymczasem znalazłem tu jeden (sic!) wątek i to mocno historyczny bo z 2007 roku :
Otóż wczoraj przeczytałem na Onet-Kultura - przypomnienie i uaktualnienie starego artykułu jeszcze z 2015 roku - o Nienackim
(choć nie wiem akurat dlaczego w tym dniu, który nie jest żadną rocznicą - chyba chodzi o okres kanikuły - i czymś trzeba zapełnić szpalty !) - jeżeli ktoś ma pomysł co do przyczyny - to byłbym wdzięczny !
_________________ Wśród dolin, wśród lasów i jezior i kniej. Ktoś szukał przygody. Nie znalazł tam jej. I morze przepłynął. Przemierzył wzdłuż świat. Nie znalazł przygody, Zagubił jej ślad.
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Sądziłem więc, że jest już gdzieś ten wątek w "Forum ogólnym o Zbigniewie Nienackim", tymczasem znalazłem tu jeden (sic!) wątek i to mocno historyczny bo z 2007 roku :
Faktycznie, zdumiewające!
Przeczytałem ten artykuł, zdecydowanie anty, ale to chyba bezmyślne powielanie starszych opinii innych ludzi na temat Nienackiego. Nie twierdzę, że Nienacki był aniołem, wręcz przeciwnie, ale jest to kolejny tekst stronniczy, który według mnie nie pokazuje lepszych stron autora, poza tym, że stał się legendą dzięki serii Pan Samochodzik. Same fłóne hasła w artykule: Komunista, Libertyn, Skandalista już powodują, że się odechciewa czytać.
Co do przyczyny terminu artykułu to przychodzi mi do głowy tylko właśnie zapchajdziura na okres wakacyjny.
Ja zaś znalazłem artykuł w "Pojezierzu Iławskim, który czyta się z przjemnością, chociaż to jest raczej biografia.
Raczej nie był nigdzie na forum zamieszczany, tym bardziej, że jest dość świeży bo z tego roku.
Nie wiem czy dobry wątek wybrałem.
Czyta się przyjemnie. Ciekawe wypowiedzi pana Michała Elmerycha z "Głosu Szczecińskiego". Oczywiście nie mogło się obyć bez wspomnienia o znanym nam wszystkim filmie "„Śladami Pana Samochodzika - Pojezierze Myśliborskie”. Jest trochę fajnych wypowiedzi, na przykład takie stwierdzenie mi się bardzo spodobało. Cytuję:
"To ważne, ale nikt nie zwracał wówczas uwagi, że oprócz szalonych przygód w wehikule na bazie Ferrari 410 Superamerica, w książkach wszyscy (oprócz rywali Pana Samochodzika) miłują Milicję Obywatelską, PRL jest krainą szczęśliwości itd. To naprawdę nie miało znaczenia. Ważne było tylko odnalezienie skarbu."
Jest też o Gądnie, o znanej nam Pani Katarzynie Kupczyk, sołtysce tej wioski i rajdzie rowerowym o nazwie „Rowerem na Szlaku Pana Samochodzika”.
Warto zwrócić uwagę na wypowiedzi harcerzy grających w filmie dokumentalnym
P.S. Zainteresowąła mnie wspomniana w artykule postać regionalisty Ryszarda Mateckiego. Nie wiem czy już gdzieś na forum ktoś o nim wspominał.
Ostatnio zmieniony przez Chemas 2023-05-25, 13:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.