PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Czesio1
2012-10-02, 23:12
Chłopcy
Autor Wiadomość
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2016-08-25, 14:24:27   

No ale weźmy pod uwagę, że to były czasy stalinizmu, a po drugie mógł podpaść tylko trochę, więc np. miał wilczy bilet w Łodzi na samodzielne książki, a pracować wtedy musiał przecież każdy. :)

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

irycki 
Maniak Samochodzika
Pan Motocyklik

Wysłany: 2016-08-26, 08:07:03   

Berta von S. napisał/a:

A potem nagle już się udaje publikować, bo mu podsunięto "odkrywczy" pomysł, żeby pisać pod pseudonimem. Przecież i tak wydawca musiał wiedzieć, kto jest autorem, więc gdyby faktycznie był zakaz to by tekstu nie wydał.

Ja bym tego wytłumaczenia tak szybko nie odrzucał. Nie przykładajmy do tamtych pogiętych czasów współczesnej miary.
Wydawca, rzecz jasna, musiał wiedzieć. Ale to nie wydawcy w ostatecznym rozrachunku decydowali co mogą wydać. Ostateczną formalną instancją była cenzura, ale poza tym byli rozmaici partyjni kacykowie, którzy "wicie, rozumicie", mogli zablokować publikację jednym telefonem, gdyby się tylko dowiedzieli że "ten Nowicki" znowu chce być drukowany. Przeciwko czemuś takiemu pseudonim był jak najbardziej skuteczny.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch

Moje fotoszopki (akt. 13.11.2022)
.

Ater 
Forumowy Badacz Naukowy
vel Aster alias Duch Puszczy

Wysłany: 2016-08-26, 17:32:56   

Został zwolniony w 50 roku, 2 lata później się ożenił. Może żona/narzeczona załatwiła mu pracę i musiał pisać pod pseudonimem w redakcji. W tym czasie, mógł być problem z niedoborem dziennikarzy i dzięki temu mógł znaleźć pracę. Uroczysko wyszło w 57 czyli już za Gomułki, władza się zmieniła i pozwolono na publikację jego książki.
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2016-08-26, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający

Wysłany: 2016-08-26, 21:22:37   

Ater napisał/a:
Gomółki

W latach 60-tych za błąd ortograficzny w nazwisku Pierwszego Sekretarza miałbyś spore kłopoty! :p

Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Seth_22 
Fanatyk Samochodzika

Wysłany: 2021-11-25, 21:50:37   

Berta von S. napisał/a:
Z24 napisał/a:
No i ja bym dodał, że w konsekwencji Waszego odkrycia runęła jedna z baśni samego Mistrza: jak mu tę książkę wskutek wrogich prześladowań zapodziali gdzieś w wydawnictwie i przepadła ona na wieki... ;-) . Zdaje mi się, że gdzieś on o tym mówił.

Pewnie nie chciał pokazywać, bo tekst jest wyjątkowo słaby. Powieść składa się z opisu kolejnych dni funkcjonowania domu, akcja snuje się bardzo powoli - jakieś drobne epizody typu: relacje z dziećmi z pobliskiego miasteczka, mecz, wybór samorządu. Napisane (w każdym razie w mojej ocenie) bez humoru, emocji czy jakiegokolwiek suspensu. Przeglądając maszynopis totalnie się wynudziłam. :/

Najbardziej interesujące były w tym maszynopisie podpisy na końcu tekstu. W dwóch wersjach (bo niektóre fragmenty były podwójne)

1948-49 Łódź, Zbigniew Nowicki
1948 (sierpień), Zbigniew Zmierzchun

Zmierzchun? Dobrze czasami zerknąć na zakurzone wątki. Masz jakiś pomysł, skąd w głowie Nienackiego wziął się Zmierzchun?

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.

Odpowiedz do tematu