Wysłany: 2021-11-24, 09:07:02 Człowiek z UFO "niepoprawny politycznie"?
Kończę właśnie UFO i tym razem naszła mnie myśl, czy aby książka ta nie podzieli z czasem losów np. mocno krytykowanej ostatnio powieści "W pustyni i w puszczy", jako że roi się tam od określeń typu "murzyn" czy "Indianin". Czy nie zostanie wiec uznana za politycznie niepoprawną, albo nie ulegnie jakiejś cenzurze.
Tak swoją drogą, to obejrzałem sobie ostatnio (po raz pierwszy od lat 80-tych) serial "Lalka" i byłem w lekkim szoku jakie tam padają określenia i przemyślenia dot. Żydów. Oj, dziś by to w filmie chyba nie przeszło (książki pewnie nikt nie ruszy...).
Nie, to zbyt niszowa pozycja, aby wypłynęła w świadomości polit-poprawnych aktywistów. A spróbuj teraz przeczytać serię o Tomku Wilmowskim - tam to dopiero by się znalazło argumentów za umieszczeniem jej na liście "ksiąg zakazanych"
Tomek Wilmowski podróżuje na początku XX wieku i autor raczej dość wiernie oddał tamte czasy - ale faktycznie mogą się dziś czepiać
Polecam też książki kapitana Borchardta - dzieje się to w okresie międzywojennym i w czasie II wojny światowej, a też mogą oberwać za "niepoprawne" dziś teksty
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10342 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-11-24, 19:26:36 Re: Człowiek z UFO "niepoprawny politycznie"?
Szara Sowa napisał/a:
Kończę właśnie UFO i tym razem naszła mnie myśl, czy aby książka ta nie podzieli z czasem losów np. mocno krytykowanej ostatnio powieści "W pustyni i w puszczy", jako że roi się tam od określeń typu "murzyn" czy "Indianin". Czy nie zostanie wiec uznana za politycznie niepoprawną, ale bo nie ulegnie jakiejś cenzurze.
Tak swoją drogą, to obejrzałem sobie ostatnio (po raz pierwszy od lat 80-tych) serial "Lalka" i byłem w lekkim szoku jakie tam padają określenia i przemyślenia dot. Żydów. Oj, dziś by to w filmie chyba nie przeszło (książki pewnie nikt nie ruszy...).
Co tam takie starocie... Niektóre kawałki "Monty Pythona" też już są niecenzuralne .
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2021-11-24, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
To jeszcze nic, W Wyspie Złoczyńców Tomasz bezpardonowo raczy się piwem w sklepie i na okrągło pali. Że o tabunie kochanek jaki się uzbierał przez całą serię nie wspomnę. I to ma być wzór dla młodzieży
Nie, to zbyt niszowa pozycja, aby wypłynęła w świadomości polit-poprawnych aktywistów. A spróbuj teraz przeczytać serię o Tomku Wilmowskim - tam to dopiero by się znalazło argumentów za umieszczeniem jej na liście "ksiąg zakazanych"
"Postęp" się już tak rozszalał, że lewica gotowa jest walczyć sama ze sobą, tj. ze swoimi dawnymi, mniej psychiatrycznymi wydaniami. Bo przecież w "Przygodach Tomka" osią są losy socjalistycznych emigrantów politycznych z Kongresówki, powiązanych z rosyjskim ruchem rewolucyjnym. Nawiasem mówiąc, do tego środowiska należał choćby Piłsudski. (...)
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2023-01-28, 14:33, w całości zmieniany 3 razy
Post wyżej został skorygowany - przypominam o punkcie nr 7 regulaminu forum:
7. Poruszanie problemów religijnych, politycznych oraz wątków ze współczesnej historii, które mają wymiar polityczny uważane jest za niestosowne. Administratorom i moderatorom przysługuje prawo usuwania takich postów lub tematów, gdy uznają, że publikowane treści mogą prowadzić do konfliktów pomiędzy użytkownikami forum, a ich autorzy mogą być zablokowani.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.