Po wejściu do samolotu TU-104: "Przy każdym fotelu był schowek z maską tlenową, potrzebną na wypadek wzniesienia się w strefę rozrzedzonego powietrza."
Otóż maski służyły do oddychania w sytuacji awaryjnej, kiedy doszłoby do rozhermetyzowania kabiny, a nie "na wypadek wzniesienia się w strefę rozrzedzonego powietrza."
Na kolejnych stronach autor sam stwierdza, że: "Motory samolotu pracowały równomiernie, spokojnie i nam, zamkniętym w hermetycznym kadłubie, zdawało się,że są prawie zupełnie ciche." Wprawdzie to nie kadłub, a kabina była hermetyczna, ale to już niewielki błąd.
Kolejny błąd wydaje mi się poważniejszy: "(...) "czasownie" - przecudne kapliczki z zegarami."
Czasownia nie jest kapliczką z zegarem. W Polsce zetknąłem się z nimi w Beskidzie Niskim, na terenach łemkowskich, a więc greko-katolickich. Czasownia to niewielki budynek sakralny, bez ołtarza. W prawosławnej czasowni można się modlić oraz zapalić świeczkę przed ikoną, ale nie odbywają się tam msze ani inne liturgie (chyba, że w zupełnie wyjątkowych przypadkach). W katolickich (a więc możliwe, że również greko-katolickich) czasowniach liturgię czasami odprawiano.
Nazwa "czasownia" pochodzi z języka cerkiewnosłowiańskiego, w którym „часы” (czasy) oznaczają godziny (wyznaczona w danej godzinie doby modlitwa). Żadna z czasowni, które widziałem nigdy nie miała zegara, ale faktem jest, że widziałem jedynie wiejskie czasownie. Nie grzeszyły one również wybitną pięknością lecz raczej charakteryzowała je lokalizacja w spokojnych miejscach sprzyjających zadumie i wyciszeniu.
(...) skarbem jest pamięć o własnej historii, bezcenne obrazy, meble, stare monety, sztandary z dawnych pól bitewnych. Jest nim także literatura. I ta wielka, i ta prosta, naiwna, serdeczna. To jest także skarb, który należy ratować i nadać mu blask.
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
"Przy każdym fotelu był schowek z maską tlenową, potrzebną na wypadek wzniesienia się w strefę rozrzedzonego powietrza."
Akurat czytam i też to zauważyłem, ale to błąd minimalny, jak sam zresztą piszesz. Tak samo jeśli chodzi o hermetyczność, w zasadzie jak jest hermetyczny kadłub, to i kabina
Natomiast z tymi czasowniami to chyba małe "niedoczytanie" Autora. Chociaż może nie do końca, bo jednak kapliczki, a zegar pewnie mu się skojarzył z samą nazwą.
Wysłany: 2021-10-30, 01:48:16
Szern napisał/a:
Nie grzeszyły one również wybitną pięknością lecz raczej charakteryzowała je lokalizacja w spokojnych miejscach sprzyjających zadumie i wyciszeniu.
To prawda, ja na żywo takich pięknych nie widziałem niestety. Zresztą większość czasowni, które miałem okazje oglądać znajdowały się na terenach obecnego państwa polskiego, a jedynie kilka oglądałem w Rosji.
Chemas napisał/a:
Cudowne !!!
Jak patrzę, to zaraz mam skojarzenie z cerkiewkami w Bieszczadach i Beskidzie Niskim.
Z małym zastrzeżeniem. W Bieszczadach wschodnich można spotkać pozostałości cerkwi prawosławnych (Bojkowie), natomiast dalej, aż po Beskid Niski są to pozostałości cerkwi najczęściej grekokatolickich (Łemkowie), podobnych, ale znacznie mniej ozdobnych i kolorowych. Na marginesie, przed drugą wojną światową na tych terenach współegzystowały i przenikały się obie te religie, w liturgii uczestniczyło się w najbliższej budowli sakralnej, a ślub brano cerkwi wyznania panny młodej. Dopiero ukraińskie walki narodowowyzwoleńcze i odwetowa akcja Wisła położyły kres temu pokojowemu współistnieniu. W szczególności dotyczy to Beskidu Niskiego.
(...) skarbem jest pamięć o własnej historii, bezcenne obrazy, meble, stare monety, sztandary z dawnych pól bitewnych. Jest nim także literatura. I ta wielka, i ta prosta, naiwna, serdeczna. To jest także skarb, który należy ratować i nadać mu blask.
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 151 razy Wiek: 50 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 31396 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-10-30, 12:25:39
Szern napisał/a:
To prawda, ja na żywo takich pięknych nie widziałem niestety. Zresztą większość czasowni, które miałem okazje oglądać znajdowały się na terenach obecnego państwa polskiego, a jedynie kilka oglądałem w Rosji.
Możliwe, że te "nasze" są skromniejsze, bo biedniejsze tereny były.
Możliwe, ale z całą pewnością bizantyjski przepych w prawosławiu znacznie różni się od estetyki grekokatolicyzmu. W sumie mój błąd, nie wziąłem tego pod uwagę.
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
W Bieszczadach wschodnich można spotkać pozostałości cerkwi prawosławnych (Bojkowie), natomiast dalej, aż po Beskid Niski są to pozostałości cerkwi najczęściej grekokatolickich (Łemkowie)
Wiem o tym doskonale, załaziłem te tereny swego czasu konkretnie. Chociaż obecnie nie wiem jak wygląda sytuacja. Nawet w Sądeckim można jak najbardziej spotkać, ale oczywiście Łemkowskie. osobiście byłem w Wojkowie, Mochnaczce, ale nie tylko.
Wysłany: 2021-10-31, 11:20:51
Szern napisał/a:
Berta von S. napisał/a:
Możliwe, ale z całą pewnością bizantyjski przepych w prawosławiu znacznie różni się od estetyki grekokatolicyzmu.
To fakt. Zresztą ten bizantyjski przepych rzutuje w Rosji też na pozasakralną stylistykę. Różnice widać np. jak się porównuje odznaczenia wojskowe, czy inne metalowe elementy z umundurowania.
Szern napisał/a:
W Bieszczadach wschodnich można spotkać pozostałości cerkwi prawosławnych (Bojkowie), natomiast dalej, aż po Beskid Niski są to pozostałości cerkwi najczęściej grekokatolickich (Łemkowie), podobnych, ale znacznie mniej ozdobnych i kolorowych.
Wolę klimat Beskidu Niskiego od Bieszczad, chociaż to pewnie w dużym stopniu kwestia różnicy w zagęszczeniu turystów, BN nie jest na szczęście taki zadeptany.
Okazuje się, że za wiele się nie zmieniło. To znaczy w Niskim, bo podejrzewam, że Bieszczady jeszcze bardziej "ucywilizowane".
A co do rytuałów, znajomy był kiedyś na Podlasie na pogrzebie kogoś z rodziny. Pogrzeb prawosławny, ponad trzy godziny
Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2021-10-31, 17:24, w całości zmieniany 1 raz
A co rytuałów, znajomy był kiedyś na Podlasie na pogrzebie kogoś z rodziny. Pogrzeb prawosławny, ponad trzy godziny
Ano. Znajomy kupił jako działkę gospodarstwo na Podlasiu niedaleko Gródka. W Gródku jest cerkiew (zresztą bardzo ładna) i kościół katolicki. Podobno mnóstwo młodych zmienia wyznanie z prawosławia na katolickie. Dlaczego? Bo msza katolicka trwa 45 minut, w porywach do godziny jak się ksiądz rozgada, a prawosławna dwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.