Ciekawy film, zwłaszcza, że jak dotąd na forum chyba nie mieliśmy kompleksowej opowieści o wszystkich miejscach pojawiających się w powieści! Przesyłam więc "pomógł!
Mam oczywiście kilka uwag:
- Wehikuł jednak pojawiał się w Złotej rękawicy,
- Nienacki faktycznie miał doga,
- Za bardzo się nie znam, ale Jacht La Paloma ze zdjęcia chyba nie jest 6-cio metrowy,
- La Jauja wymawia się „La chaucha” (google translator posiada opcję usłyszenia prawidłowej wymowy!),
- Puerto Rico to po polsku Portoryko.
Ciekawy film, zwłaszcza, że jak dotąd na forum chyba nie mieliśmy kompleksowej opowieści o wszystkich miejscach pojawiających się w powieści! Przesyłam więc "pomógł!
Mam oczywiście kilka uwag:
- Wehikuł jednak pojawiał się w Złotej rękawicy,
- Nienacki faktycznie miał doga,
- Za bardzo się nie znam, ale Jacht La Paloma ze zdjęcia chyba nie jest 6-cio metrowy,
- La Jauja wymawia się „La chaucha” (google translator posiada opcję usłyszenia prawidłowej wymowy!),
- Puerto Rico to po polsku Portoryko.
Dzięki
_________________ Tttttttttt
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 127 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6603 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2021-04-22, 15:05:31
Dzięki. Kilka myśli:
• W związku z przesiadką w San Juan nasi bohaterowie nie potrzebowali wieloletniej pobytowej wizy amerykańskiej - wystarczyła im tranzytowa.
Jednak Nienacki i tak trochę nagiął w tej sprawie realia dla uproszczenia akcji: w Santa Marta nie ma, i przypuszczam że nigdy nie było, konsulatu amerykańskiego ani brytyjskiego.
• To pewnie mało istotny szczegół, ale rejs z Buenaventura do Gdyni, bez postojów i z przeciętną szybkością 20 węzłów, zająłby około połowy miesiąca. Myślę, że można zmieścić się w dystansie siedmiu tysięcy mil morskich.
• Oprócz kwestii San Augustin Nienacki popełnił jeszcze kilka innych literówek w nazwach geograficznych. Myślę, że nie były to celowe zmiany.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Jak będziesz, Arturku, kręcił kolejny odcinek, to śmiało pytaj, bo na forum wiele rzeczy już szczegółowo rozkminiono, więc mogą Ci się przydać różne informacje.
Jak będziesz, Arturku, kręcił kolejny odcinek, to śmiało pytaj, bo na forum wiele rzeczy już szczegółowo rozkminiono, więc mogą Ci się przydać różne informacje.
Arturek to był dawno temu stąd pozostał nick teraz to zostało już Arturzysko
_________________ Tttttttttt
Chemas Forumowy Badacz Naukowy Kinomaniak wychowany na literaturze młodzieżowej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.