Tak, to bardzo miłe. Wideo zasługuje oczywiście na dłuższy komentarz, na razie jednak pragnę wyjaśnić, jak to się ma z trasą skrótową z Chenonceau do Chambord.
“Komisarz, który doskonale znał tutejsze szlaki, poprowadził nas bocznymi drogami przez Fougeres, Cheverny, Bracieux”.
Nienacki oczywiście zajrzał do mapy znajdującej się w zielonym przewodniku Michelina. Tam widzimy wszystkie te wymienione miejscowości łączące jak perły na sznurku obydwa zamki, przy czym pod Fougeres rozumieć należy Fougères-sur-Bièvre.
Wysłany: 2022-03-31, 12:12:17
Skąd wiadomo, że w Fantomasie wehikuł PS przechodzi jakiś remont ? Wzmianka o tym jest dopiero w Zagadkach Fromborka gdzie Nienacki pisze:"Mój wehikuł niósł mnie bezpiecznie i wiedziałem, że nie sprawi mi żadnych przykrych niespodzianek. Podczas pobytu we Francji, w nagrodę za udział w rozwikłaniu tajemnic zamku nad Loarą, kapitan Petersen zamówił we włoskiej firmie Pinin Farina silnik do mego wehikułu i nowe gumy"
W Fantomasie nie występuje również Karen Petersen, ani jej ojciec. Wzmianka jest tylko na ten temat, że P.S przyjechał na zaproszenie Karen. Natomiast w ZF można znaleźć taki tekst:" Cały lipiec zajmowałem się wraz z Karen rozwiązywaniem tajemnic jednego z przepięknych starych zamków nad Loarą, przeżyliśmy mnóstwo dramatycznych i fascynujących wydarzeń, naprawdę godnych oddzielnej książki." Moje książki to kolorowa seria z wydawnictwa Pojezierze.
_________________ quidquid agis, prudenter agas et respice finem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.