Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 6880 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2021-05-03, 11:55:58 Sporty umysłowe
Dziś decydujący dzień pojedynku o MŚ kobiet w warcabach. Natalia Sadowska gra z Rosjanką Tamarą Tansykużyną. Wynik po ośmiu rundach 50:46. Jeśli Natalia dziś przynajmniej zremisuje dwukrotnie to zdobędzie tytuł po raz trzeci w swojej karierze. Mecz można oglądać tutaj:
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 6880 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2021-05-03, 22:25:56
Niestety mistrzynią świata bo blisko trzynastogodzinnej rozgrywce w finałowym dniu została Rosjanka Tatiana Tranzykuzyna.
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32321 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-04, 00:46:12 Re: Sporty umysłowe
Michal_bn napisał/a:
Dziś decydujący dzień pojedynku o MŚ kobiet w warcabach.(...)Mecz można oglądać tutaj...
I faktycznie to oglądałeś??
_________________ Drużyna 5
Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 121 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6513 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2021-05-04, 07:05:23 Re: Sporty umysłowe
Berta von S. napisał/a:
Ja oglądałem. Na bocznym ekranie, ale jednak.
I chociaż z ich posunięć rozumiałem jeszcze mniej niż z szachów, to powiem, że nie jest to sport do oglądania dla kibiców o słabych nerwach. Dużo napięcia, tłumionych emocji.
Z zaskoczeniem patrzyłem, jak długo zawodniczki rozważają swoje warianty (w partiach o normalnym harmonogramie), nawet w dość wczesnych stadiach gry. I jak długo żadna ze stron nie uzyskuje znaczącej przewagi. Nie zdawałem sobie sprawy że warcaby, nawet stupolowe, są tak złożone i nieprzewidywalne.
Często też istotnej przewagi nie osiągał żaden kolor. Wydaje się, że warcaby cierpią na to samo, co od dawna diagnozuje się tradycyjnym szachom - na "remisową śmierć". Przykładem i dowodem - wczorajszy ponad półdobowy maraton, a w całym meczu tylko dwie partie (na dziewięć) rozstrzygnięte w podstawowym czasie. Mimo to emocje były, chociaż na pewno niemało dołożyła się do nich stawka meczu.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Wysłany: 2021-05-04, 16:40:39 Re: Sporty umysłowe
Berta von S. napisał/a:
Tak. Wszystkie rundy ale nie wszystkie partie w całości. Zwłaszcza te klasyczne;)
Kynokephalos napisał/a:
Często też istotnej przewagi nie osiągał żaden kolor. Wydaje się, że warcaby cierpią na to samo, co od dawna diagnozuje się tradycyjnym szachom - na "remisową śmierć". Przykładem i dowodem - wczorajszy ponad półdobowy maraton, a w całym meczu tylko dwie partie (na dziewięć) rozstrzygnięte w podstawowym czasie.
To prawda. Na dodatek Tamara przegrała partię klasyczną po akcji sędziego, który na rozkaz WADA musiał zdjąć rosyjską flagę w trakcie meczu. Po tym zdarzeniu Rosjanka zrobiła kilka głupich ruchów i przegrała rundę 0:!2. Natalia następnego dnia oddała jej tę partię. Gdyby nie to zamieszanie to pewnie wszystkie partie klasyczne zakończyłyby się remisami.
Antracyt napisał/a:
Ja tez oglądałem. Były takie emocje, ze musiałem wyjść na rower i przewietrzyć umysł.
Współkomentujący niektóre partie, były ukraiński mistrz świata juniorów Iwan Antonienko w przerwach jeździł na orbtitreku i wkładał głowę pod kran;)
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32321 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-04, 23:21:19
Mam wrażenie, że robicie sobie jaja, ale różne dziwne rzeczy ludzi fascynują, wiec pewna nie jestem...
Jestem w stanie uwierzyć. W młodości zdarzało mi się oglądać mecze brydżowe i naprawdę czasami ciężko było usiedzieć na tyłku.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.