PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Moje wspomnienia z tamtych epok
Autor Wiadomość
Arturek28 
Słyszał o Samochodziku


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2020
Posty: 30
Skąd: Bytom
Wysłany: 2021-04-08, 07:43:39   Moje wspomnienia z tamtych epok

Takich kilka moich wspomnień z Niewidzialnych: https://www.youtube.com/watch?v=62e7DlH1xao
_________________
Tttttttttt
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 108 razy
Wiek: 54
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 43334
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-04-08, 09:09:51   

Ciekawe odkrycie, że hotel w którym zatrzymali się Tomasz z Marczakiem we Frankfurcie (kiedyś Arabella) ma obecnie 5 gwiazdek. Nienacki pisze o nim jako o hotelu skromnym (ten wątek od - 5.45):

Ominęliśmy hotele pierwszej klasy, takie jak „Savoy”, „National” czy też „Frankfurter International” i zamieszkaliśmy w skromnym, choć wygodnym hotelu „Arabella”.

Około 18 minuty jest mowa o kiełbaskach, o których wspomina Tomasz (nie jest w sumie napisane, że je z Marczakiem zajadł). Cytat:

Przy prostych stołach można było wypić napój cidre, spróbować słynnych frankfurckich kiełbasek lub tak zwanej Gelbwurst, to jest wieprzowej kiełbasy z szafranem.

Czyli na pewno nie curry…
Tak na marginesie, to to słowo wymawia się z grubsza tak jak się pisze a nie "gelbwurszt". Z kolei (Wilhelm) Pieck wymawia się "Pik".

P.S. Znalazłem coś takiego w niemieckiej Wikipedii (tłumacz google):

Kiełbasa frankfurcka żółta

Do produkcji używa się bogatej w zęby wieprzowiny, bekonu, policzków wieprzowych i pasiastej cielęciny. Produkcja odpowiada zwykłej kiełbasie żółtej, z wyjątkiem przetwarzania osłonki kiełbasianej. Po wyparzeniu stosowane końcówki słoniny są powlekane roztworem wodno-szafranowym. Powinno to zabarwić tylko jelita, ale nie mięso kiełbasiane. Jeśli inne części jelita, takie jak B. używa się jelita środkowego, nie można używać nazwy kiełbasa żółta Frankfurter.


./redir/de.wikipedia.org/wiki/Gelbwurst

W innym miejscu:
„żółta kiełbasa”; rodzaj niemieckiej wędliny w żółtej (dawniej szafranowej) osłonce, z wieprzowiny z dodatkiem móżdżku
./redir/pl.wiktionary.org/wiki/Gelbwurst
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

Ostatnio zmieniony przez Szara Sowa 2021-04-08, 09:58, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
Arturek28 
Słyszał o Samochodziku


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2020
Posty: 30
Skąd: Bytom
Wysłany: 2021-04-08, 10:20:34   

ciekawe uwagi
_________________
Tttttttttt
 
 
Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka



Pomogła: 139 razy
Wiek: 49
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 31226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-14, 12:23:58   

Nie jadłam nigdy tej kiełbasy. :zdziw:
Muszę spróbować, jak będę kiedyś jeszcze w Niemczech.

Swoją drogą strasznie skomplikowany przepis. Nawet nie wiem, co to jest pasiasta cięlęcina i bogata w zęby wieprzowina. ;-)

Szara Sowa napisał/a:

Kiełbasa frankfurcka żółta

Do produkcji używa się bogatej w zęby wieprzowiny, bekonu, policzków wieprzowych i pasiastej cielęciny. Produkcja odpowiada zwykłej kiełbasie żółtej, z wyjątkiem przetwarzania osłonki kiełbasianej. Po wyparzeniu stosowane końcówki słoniny są powlekane roztworem wodno-szafranowym. Powinno to zabarwić tylko jelita, ale nie mięso kiełbasiane. Jeśli inne części jelita, takie jak B. używa się jelita środkowego, nie można używać nazwy kiełbasa żółta Frankfurter.

_________________
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 105 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 13185
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2021-04-14, 18:10:39   

Hotel ArabellaSheraton w dzielnicy Niederrad na sto procent nie ma nic wspólnego z hotelem wspomnianym w książce, oprócz nazwy oczywiście.

Co się tyczy Gelbwurst, to ta kiełbasa rzeczywiście jest jednym ze specjałów Frankfurtu i wariacją żółtej kiełbasy bawarskiej. Żółte jest tylko jelito posmarowane szafranem. W zasadzie jest to tania kiełbasa parówkowa, więc nie wykluczone, że dyrektor Marczak ją właśnie zamówił, ze względu na jej niską cenę.



Sporzyli ją jednak nie na ulicy, jak wynika z tekstu: “Oczywiście nie omieszkaliśmy z Marczakiem zajrzeć do takiej jadłodajni. Przy prostych stołach można było wypić napój cidre, spróbować słynnych frankfurckich kiełbasek lub tak zwanej Gelbwurst.”
 
 
Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka



Pomogła: 139 razy
Wiek: 49
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 31226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-14, 19:28:17   

John Dee napisał/a:
W zasadzie jest to tania kiełbasa parówkowa, więc nie wykluczone, że dyrektor Marczak ją właśnie zamówił, ze względu na jej niską cenę.

:zdziw:
A czytając ten przepis można odnieść wrażenie, że to jakiś delikatesowy rarytas.
Faktycznie wygląda niezbyt zachęcająco...
_________________
 
 
Szara Sowa 
Ojciec Zarządzający



Pomógł: 108 razy
Wiek: 54
Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 43334
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-04-14, 20:35:40   

John Dee napisał/a:
Sporzyli ją jednak nie na ulicy, jak wynika z tekstu: “Oczywiście nie omieszkaliśmy z Marczakiem zajrzeć do takiej jadłodajni. Przy prostych stołach można było wypić napój cidre, spróbować słynnych frankfurckich kiełbasek lub tak zwanej Gelbwurst.”


Nie wiadomo czy ją w ogóle spożyli... :p
_________________
Nasze forum na facebooku: ./redir/facebook.com/pansamochodzikforum
Nasza forumowa geościeżka keszerska: ./redir/pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=240911#240911

 
 
Bóbr Mniejszy 
Fanatyk Samochodzika



Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Maj 2018
Posty: 2290
Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2021-04-16, 00:56:24   

Berta von S. napisał/a:
John Dee napisał/a:
W zasadzie jest to tania kiełbasa parówkowa, więc nie wykluczone, że dyrektor Marczak ją właśnie zamówił, ze względu na jej niską cenę.

:zdziw:
A czytając ten przepis można odnieść wrażenie, że to jakiś delikatesowy rarytas.
Faktycznie wygląda niezbyt zachęcająco...


Po dwudziestu latach emigracji z całą pewnością mogę stwierdzić, że najlepsza kiełbasa i wędliny to te polskie. Na drugim miejscu w wędlinach są Włosi, ale w kiełbasie nie mamy sobie równych. Bywały i są próby z różnych stron, nawet próbowałem raz kanadyjskiej, z jakiejś dziczyzny - daleka liga. Są też oczywiście różne gusta, ale jakość jest po naszej stronie.
_________________


"Szanowny Panie! Zawierając znajomość z Panem, nie przypuszczałem, iż jest Pan alkoholikiem i nudystą."
E. Niziurski, "Klub włóczykijów"
 
 
Kynokephalos 
Moderator
Przewodniczący Kapituły Samochodzik. Książka Roku



Pomógł: 91 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 6259
Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2021-04-24, 06:48:24   

Szara Sowa napisał/a:
Znalazłem coś takiego w niemieckiej Wikipedii (tłumacz google):

Kiełbasa frankfurcka żółta
Do produkcji używa się bogatej w zęby wieprzowiny (...)

Śmieszny figiel translatora. Tam nie ma "zähnenreiches" (bogatej w zęby) lecz "sehnenreiches" (chyba: bogatej w ścięgna).
Co czyni tę wędlinę tylko troszeczkę bardziej wyrafinowaną...

Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________
Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.

Ostatnio zmieniony przez Kynokephalos 2021-04-24, 07:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Berta von S. 
Administratorka Wspomagająca
nienackofanka



Pomogła: 139 razy
Wiek: 49
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 31226
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-24, 10:35:34   

Kynokephalos napisał/a:
Szara Sowa napisał/a:
Znalazłem coś takiego w niemieckiej Wikipedii (tłumacz google):

Kiełbasa frankfurcka żółta
Do produkcji używa się bogatej w zęby wieprzowiny (...)

Śmieszny figiel translatora. Tam nie ma "zähnenreiches" (bogatej w zęby) lecz "sehnenreiches" (chyba: bogatej w ścięgna).
Co czyni tę wędlinę tylko troszeczkę bardziej wyrafinowaną...

Faktycznie!
Brzmi raczej zniechęcająco...
Ale teraz dużo bardziej pasuje do zdjęcia. :D
_________________
 
 
Kynokephalos 
Moderator
Przewodniczący Kapituły Samochodzik. Książka Roku



Pomógł: 91 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 6259
Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2021-04-24, 11:27:38   

I tu chyba pasowałoby właśnie słowo UTYLIZACJA (odpadów z produkcji szlachetniejszych wyrobów).
Inny wymieniony składnik żółtej frankfurckiej, "pasiasta cielęcina", brzmi atrakcyjnie, ale niestety też tylko przez nieudane tłumaczenie: "entsehntes Kalbfleisch" raczej znowu będzie znaczyło "poprzerastana ścięgnami".

Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________
Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Reklama:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci (z dn. 09.08.2019)

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 11