Wysłany: 2021-02-10, 15:33:15 Schrony bojowe w Wyspie Złoczyńców
Podczas lektury książki autor wspomina o "bunkrach". Jestem ciekaw czy da się jakoś zidentyfikować schrony bojowe które są wspomniane w "Wyspie Złoczyńców". Może na początek wypowie się ktoś kto jest bardziej obeznany w temacie?
Skoro martwi się nie żywią...
to czemu
żywi się martwią?
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 150 razy Wiek: 50 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 31193 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-10, 22:44:24 Re: Schrony bojowe w Wyspie Złoczyńców
MarcinB napisał/a:
Podczas lektury książki autor wspomina o "bunkrach". Jestem ciekaw czy da się jakoś zidentyfikować schrony bojowe które są wspomniane w "Wyspie Złoczyńców". Może na początek wypowie się ktoś kto jest bardziej obeznany w temacie?
Masz na myśli ich położenie? To są bunkry pod Otłoczynem.
Dodam od siebie, że będąc na tematycznej wycieczce - zwiedzanie podobnej linii wokół Włocławka, wypytałem Autora przewodnika tamtejszych po fortyfikacjach o pewne szczegóły.
Ringstandy 58C tzw. "Tobruki" z zasady nigdy nie posiadały zamknięcia od góry (czyli jakieś klapy itp. jak w książce), czasami robiono prowizoryczne osłonki przeciwdeszczowe/śniegowe z drewna. Wbrew pozorom trafienie w otwór na wprost było właściwie niemożliwe, natomiast pociski stromotorowe (np. moździerz) statystycznie miały niewielką na to szansę.
W tym rejonie mogły się jeszcze znajdować schrony bierne Regelbau 668, jednak ani w nich, ani w "Tobrukach" nie było strzelnic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.