W czasie ostatniego konkursu pojawił się wątek słowackiej lalki, którą Helenka otrzymała od Skwarka. Jak ona mogła wyglądać? Piratka wrzuciła w temacie konkursowym link, może wrzuci obrazek też tutaj? Może Lolek coś ciekawego znajdzie?
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 23 Sty 2013 Posty: 3238 Skąd: Wyspa Skarbów
Wysłany: 2020-03-30, 16:43:38
Z samego rana na moim biwaku nad rzeką odwiedził mnie magister Skwarek.
- Mam prośbę do pana - oświadczył. - Chciałbym pannie Helence sprawić jakiś prezent, który byłby miłą pamiątką jej pobytu w Polsce. Ona, jeśli pan sobie przypomina, podarowała mi piękną słowacką lalkę. Myślę odwzajemnić się jej czymś podobnym. Pan, jako historyk sztuki, być może orientuje się, gdzie w tych stronach mieszkają jacyś artyści ludowi. Odwiedzę któregoś z nich i może kupię coś oryginalnego.
Przyznaję, że pomysł był dobry, choć narodził się w głowie mojego i konkurenta do serca panny Helenki.
- W Polańczyku mieszka i pracuje pan Romaszkan, który rzeźbi bardzo pięknie - powiedziałem. - Mój znajomy z Warszawy kupił od niego ładnego Szymona Słupnika. Zaznaczam jednak, że to drogi artysta i chyba trudno go nazwać ludowym.
Piratka podała przykład jednej z takich lalek, jak kiedyś wyglądały, ale ich celem była raczej zabawka. W naszej chacie mieliśmy taką lalkę artystyczną - jest to lalka w stroju ludowym, która siedzi za kołowrotkiem. Daliśmy ją komuś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.