Ten Humber nie daje mi spokoju :-D Gdzieś przeczytałem że trochę Humberów jeździło w czasach PRL w rękach prywatnych. Jestem ciekaw czemu akurat ten samochód autor wykorzystał w książce?
Co do Humbera detektywa to ciekawe czy był to model Sceptre mk I, II czy III?
./redir/en.wikipedia.org/wiki/Humber_Sceptre
W Czechosłowacji jechałi samochody typu Humber Hawk.
I kiedy byłem w brygadzie w Normandii we Francji w 1990 roku, często jechaliśmy właśnie takim samochodem do wioski do sklepu. To był samochód właściciela zamku, nad którym pracowaliśmy.
Jeden z tych samochodów przez długi czas był jak wrak 15 lat temu we wsi Zázrivá na Orawie.
humberhawk.jpg
Plik ściągnięto 174 raz(y) 116,88 KB
Ostatnio zmieniony przez Lolek 2020-05-21, 21:38, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawa strona o Humberach. Zakładając że detektyw jeździł w miarę nowym Humberem to może być to scepre mark 3 o bardziej współczesnej karoserii.
./redir/www.humber.org.uk/NewGallery.htm
Duży czarny Humber. Próbuje ustalić czy ten nowszy model wychodził z fabryki jako czarny. Nie przeczytałem jeszcze do końca książki i nie wiem czy będą tam jeszcze jakieś wskazówki dotyczące modelu tego auta. Chociaż do książki pasowałby mi ten model: Humber super snipe (pomyliłem sie z tym super spectre) Ten najbardziej współczesny jakoś mi nie pasuje do klimatu książki..
Nie przeczytałem jeszcze do końca książki i nie wiem czy będą tam jeszcze jakieś wskazówki dotyczące modelu tego auta.
Niestety nie ma żadnych dalszych wskazówek. Można by jednak założyć, że dobrze zarabiający detektyw posiadał najnowszy model tej marki.
"Na parkingu stało trzydzieści samochodów. Lepszych, piękniejszych, łatwiejszych do ukradzenia niż mój. A jednak zginął tylko mój humber" - dlaczego mam wrażenie, iż ten cały humber był autem niższej klasy? Mimo, że jednak był "trudniejszym" łupem dla złodzieja. Osobiście sobie wyobrażam, że nasz Pigeon nie poruszał się żadnym nowym autem. Było, to raczej auto z "duszą" i słusznym wiekiem.
Może Niecacki inspirował się tym modelem, dość popularnym w środowisku partyjnym w PRL jakim był Humber Super Snipe?
Jest czarny i dość duży, do tego do polski sprowadzono ich około 80 sztuk gdzie jeździły jako auta kacyków. Później trafiły w ręce prywatne.
http://www.gieldaklasykow.pl/humber/ https://www.youtube.com/watch?v=Uara3khQR4Q
Na parkingu stało trzydzieści samochodów. Lepszych, piękniejszych, łatwiejszych do ukradzenia niż mój. A jednak zginął tylko mój humber
Z tego naprawdę wygląda, że samochód był biedny i stary.
Jest to ciekawy wątek. Pigeon był strasznym pyszałkiem. Do tego stopnia, że Fantomas doskonale oddał jego charakter. Jednak w tym miejscu był skromny i "swoje" auto ocenił nisko. Dlaczego? Czyżby Fantomas mający klasę i kasę...nie mógł wypowiedzieć pochwał względem Humbera? W trakcie podróży z Tomaszem nie rozwija tego wątku. Jest zdania, że do pościgu za Fantomasem potrzeba auta szybkiego...jednak znów pomija zalety Humbera.
Wysłany: 2020-05-29, 19:03:58
Adi napisał/a:
Lolek napisał/a:
Cytat:
Na parkingu stało trzydzieści samochodów. Lepszych, piękniejszych, łatwiejszych do ukradzenia niż mój. A jednak zginął tylko mój humber
Z tego naprawdę wygląda, że samochód był biedny i stary.
w tym miejscu był skromny i "swoje" auto ocenił nisko. Dlaczego?
W tym, co mówi rzekomy Pigeon, widzę głównie chęć uprawdopodobnienia wersji, z którą przyszedł: że nie warto o sprawie zawiadamiać policji, i że Fantomas za wszelką cenę chce opóźnić przybycie detektywa do zamku. Przedstawił więc sprawy tak, by przekonać Tomasza, że zniknięcie samochodu nie było przypadkowe ani nie była to zwykła kradzież dla zysku.
Póżniej nieco łaskawiej wypowiada się o humberze: "To niezawodny i szybki wóz, (...) znakomity samochód.". Ale to nadal nie oznacza że szczególnie cenny dla złodzieja, a poza tym było to już na drodze do Ambois, czyli wtedy, gdy Fantomas osiągnął już cel swojej bajeczki.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Pomógł: 21 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 4922 Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2020-06-17, 18:28:32
Jako dodatek do filmiku wrzuconego przez Marcina, autor tegoż dodał dźwięk silnika Humbera Super Snipe:
Na dzisiejsze standardy chodzi trochę jak młockarnia, ale wtedy zapewne był to synonim potęgi sześciocylindrowego, mocnego silnika.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Ten Humber nie daje mi spokoju :-D Gdzieś przeczytałem że trochę Humberów jeździło w czasach PRL w rękach prywatnych. Jestem ciekaw czemu akurat ten samochód autor wykorzystał w książce?
Co do Humbera detektywa to ciekawe czy był to model Sceptre mk I, II czy III?
./redir/en.wikipedia.org/wiki/Humber_Sceptre
W Komiksie Kpt. Żbik - Śledzić Fiata 03-17 WE", Humber występuje jako nieoznakowany radiowóz.
Również czasem zastanawiam się skąd Zbigniew Nienacki czerpał pomysły na to jakimi samochodami jeździli bohaterowie. Autor nie mógł korzystać ze zbyt wielu źródeł wiedzy o motoryzacyjnych nowościach. Być może na pomysły wpadał czytając Motor. Z Humberami rzeczywiście było o tyle łatwiej, że faktycznie trochę ich podobno "równiejsi" obywatele PRL użytkowali
Swoją drogą pamiętam jak w latach 90-tych, jeszcze przed erą powszechnego dostępu do Internetu próbowałem przez wiele lat ustalić markę i model samochodu, który wystąpił w Powrocie do przyszłości. Dopiero po latach (chyba w 1997) trafiłem na wakacjach w jakiejś taniej książce na jeden z zeszytów o historii motoryzacji gdzie była biografia Colina Chapmana i jedno podpisane zdjęcie DeLoreana DMC-12 W czasach Pana Samochodzika poszukiwanie informacji było pewnie jeszcze trudniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.