Pomógł: 47 razy Wiek: 57 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 9596 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-30, 18:08:02
Fantastyczne informacje!!! Jestem pod wrażeniem.
Jeśli mnie pamięc nie myli to w II połowie XVII wieku, akurat 80 złotych wynosił żołd kwartalny towarzysza husarskiego. Ale mogę się mylić.
Dla wyjaśnienia: 1 złoty liczył wtedy 30 groszy.
_________________ Z 24
Ater Forumowy Badacz Naukowy vel Aster alias Duch Puszczy
Jeśli nazwa Jaksa istniała już przed przybyciem Czernichowskiego, to oczywiście jest wielce nieprawdopodobne, by on sam miał jakieś więzi z rodem Jaksa. Mam jednak co do tego pewne wątpliwości. Spacerując po cmentarzu często mijam nagrobek z nazwiskiem Jaxa.
Również na angielskiej stronie poświęconej Niceforowi Czernichowskiemu widnieje herb rodu Jaxa.
John Dee herb który umieściłeś to jest herb Gryf, którego używały kilkadziesiąt rodów o różnych nazwiskach, zwykle ze sobą nie spokrewnionych. "Jaxa" był używany właśnie przez Gryfitów jako przydomek, zwykle poprzedzający nazwisko.
Źródło: ./redir/pl.wikipedia.org/wiki/Gryf_(herb_szlachecki)
Czernichów też leży w dawnym (za I RP) województwie krakowskim który należał do rodu Kośmirzowskich który pieczętował się właśnie herbem Gryf.
Źródło: "Ród Gryfów (Gryfitów) – rycerscy potomkowie książąt pomorskich Studium historycznoprawne"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.