Ewa Szykulska
Została opluta
Popularna aktorka starszego pokolenia udzieliła niedawno wywiadu „Wysokim Obcasom”. Opowiedziała w nim o tym, jak widzowie reagowali na jej występ w filmie „Pan Samochodzik i templariusze”, w którym zagrała nowoczesną i wyzwoloną dziewczynę. – Parę kobiet opluło mnie. Za swoich mężów. „Jak k... się pani zachowuje” – mówiły. – „Męża mi pani deprawuje”.
Jestem trochę zaskoczony. .
Mam to samo odczucie i dzięki mkonst mam teraz rozkminy faktycznie rola Karen była tak bardzo prowokująca? Karen zarówno serialowa jak i książkowa nie jest w moim typie. Nigdy nie zwróciłem specjalnie uwagi na jej "walory", czy też typowo zachodnie podejście. Skrótowo jeszcze raz powróciłem do serialu i hm...nie mam do czego się doczepić Pozostaje mi teraz wysłuchać Panów i poznać ich refleksje z tamtego okresu
Trochę dziwne że tak reagowano na Karen, skoro to Iwona pokazywała więcej ciała i zachowywała się nowocześnie
Masz rację, dokładnie obejrzałem serial pod tym kątem i to Grażyna Marzec jako Anka wykonuje więcej erotycznych gestów. Są one jednak subtelniejsze niż u Szykulskiej. Być może chodziło o seksowny, niski głos i to charakterystyczne, zalotne "r"? Żeby było śmieszniej to jest dubbing, głosu użyczała Janina Borońska.
Pozostaje mi teraz wysłuchać Panów i poznać ich refleksje z tamtego okresu
Dla mnie, paroletniego chłopca wtedy, Karen była ósmym cudem (zachodniego) świata. Śmiała, zdecydowana, władcza, chciała osiągnąć cel. Te krótkie włosy, krótkie spodenki, powłóczyste spojrzenia, duże oczy... Nie było wtedy takich postaci w polskim kinie dla młodzieży. Dziś, jako dojrzałemu mężczyźnie, o wiele bardziej interesująca wydaje się Anka.
Ostatnio zmieniony przez Dart 2020-04-29, 17:05, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 18 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Maj 2018 Posty: 4430 Skąd: Zduńska Wola/Georgetown
Wysłany: 2020-04-29, 03:14:02
To jest gra pozorów. Nie wątpię, że obie panie miały klasę i dużo wdzięku, ale to Ewa Szykulska, jako Karen była kreowana na naczelnego wampa filmu. Jasne włoski, wielkie, zapewne niebieskie oczy, przyciasne sweterki (no i te "bardotki"! ), innym razem znowu skąpy kostium kąpielowy i w dodatku Dunka, czyli nie Polka, czyli dodatkowy punkt zainteresowania. I pierwsze wrażenie! Karen na stacji benzynowej i jej przepastne spojrzenie pt. "Interesujący mężczyzna, chętnie bym go poznała". Jestem pewien, że wielu facetów wtedy oglądając to, nawet przypadkiem, utożsamiało się z Tomaszem-Mikulskim.
Z kolei Grażyna Marzec jako Anka była taką swojską, nieco roztrzepaną studentką, którą poznajemy, jak tłucze się ciężarówką z kolegami na biwak. W dodatku brunetka, cały czas ubrana na czarno i to w jakieś pospolite łachy. Jak są dwie atrakcyjne dziewczyny, z których tylko jedna ma być eksponowana, to drugą trzeba "schować", przymazać jej wdzięk np. ubraniem. Co z tego, że przez parę sekund była mokra i to ubranie ciekawie oblepiło jej ciało - to dalece niewystarczający szczegół. A jeszcze jak ukradła jacht i go wywróciła... dziecięcy wygłup i żenada, gasząca resztki męskiego zainteresowania.
Co nie zmienia mojego przekonania, że te listy, czy tam głosy wściekłych żon o deprawowanie mężów to też niezbyt dobrze o tych żonach świadczą.
_________________ Drużyna 2
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Trochę dziwne że tak reagowano na Karen, skoro to Iwona pokazywała więcej ciała i zachowywała się nowocześnie
Masz rację, dokładnie obejrzałem serial pod tym kątem i to Grażyna Marzec jako Anka wykonuje więcej erotycznych gestów. Są one jednak subtelniejsze niż u Szykulskiej. Być może chodziło o seksowny, niski głos i to charakterystyczne, zalotne "r"? Żeby było śmieszniej to jest dubbing, głosu użyczała Janina Borońska.
Być może przegapiłem tę informację gdzieś, jaki był powód dubbingowania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.