Pomógł: 47 razy Wiek: 57 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 9603 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-17, 22:43:52
Marcink napisał/a:
Kika, Psycholog i Księżycowa, w retrospekcjach coś tam pomagają ale w czasie rejsu?
Nawet do roboty przy jachcie trudno ich zapędzić.
Marcink napisał/a:
Cytat:
Winnetou w Niewidzialnych też nie powiodło się dużo lepiej - utracił dużo ze swojej aury, która otaczało go w PS i Winnetou stając się jedną z drugoplanowych postaci
Ja to odczuwam inaczej, przy drugim spojrzeniu na Winenetou jakie mamy w Niewidzialnych staje się on bardziej ludzki.
Zwłaszcza że okazuje się świetnym przyjacielem. Daje się wciągnąć do całej akcji, mimo że cienko akurat przędzie i w związku z tym ma inne zmartwienia na głowie.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2020-05-18, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-05-20, 16:34:36
W ośmiu zwrotkach wiersza Gustawa Kodrąba vel Zbigniewa Nienackiego w aż sześciu pojawia się rzeczownik "toń" w różnych przypadkach i liczbach.
To straszne, zważywszy, że w języku rybaków, jakim podobno był ów Gustaw Kodrąb, toń ma konkretne, że tak powiem, produkcyjne znaczenie i trudno je ubierać w jakąś metaforykę...
Ta powtarzająca się toń to celowy zabieg stylistyczny. A wiersz jest bardzo ładny.
Ta powtarzająca się toń to celowy zabieg stylistyczny. A wiersz jest bardzo ładny.
No właśnie chcę zwrócić uwagę, że prawdziwy rybak by to odczytał jako poemat produkcyjny
Ale to nie jest zwykły rybak, tylko rybak-poeta
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Wysłany: 2020-05-20, 22:37:26
A wracając do głównego tematu, tj. do "Złotej rękawicy": nawet scenki na żaglach nie mają tego klimatu co w "Winnetou", raczej mają coś z klimatu incydentu wspomnianego w "Skiroławkach". Jest tam bowiem mowa o żeglarzu, który się powiesił w parku.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2020-05-20, 22:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.