Kynokephalos Moderator Członek Kapituły Samochodzikowej Książki Roku
Pomógł: 120 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 6494 Skąd: z dużego miasta.
Wysłany: 2019-03-08, 16:22:34
No może faktycznie powoływanie się na genezę symboli bardziej pobudza wyobraźnię niż ich bezrefleksyjne podstawianie. Nie powiem, że jest "słuszniejsze", ale bardziej rozwija.
Trzeba tylko pamiętać, że nie zawsze prowadzi do poprawnych wniosków. Tak jak w przykładzie ósemki, gdzie "dwa kółeczka" to nie to samo co 2 x kółeczko. Albo w przypadku jedynki i siódemki - podobnie obróconych wobec siebie jak dwa zegary wskazujące godzinę drugą i trzecią, co jednak nie przekłada się na ich wzajemną relację.
A czasem znów prowadzi do słusznych wniosków, jak w systemie rzymskim gdzie III to faktycznie tyle co trzy I, a X to V i V.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
_________________ Wonderful things...
Zwycięzca rywalizacji rowerowej w 2019 r.
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-09, 00:43:26
Kynokephalos napisał/a:
No może faktycznie powoływanie się na genezę symboli bardziej pobudza wyobraźnię niż ich bezrefleksyjne podstawianie. Nie powiem, że jest "słuszniejsze", ale bardziej rozwija.
muzygog napisał/a:
Nie filozuj, rozwiązuj.
Nie wiem, czy to do mnie czy do Kyna, ale skoro ma mnie rozwinąć, to zaraz wyślę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.