Wysłany: 2013-09-13, 10:18:07 Stanisław Jędryka i wszystko jasne!
W dzisiejszej Rzeczpospolitej ukazał się mini wywiad z reżyserem Stanisławem Jędryką zrobiony z okazji 40-lecia premiery "Tolka Banana".
./redir/www.rp.pl/artykul...lka-Banana.html
Pada tam m.in. pytanie dlaczego teraz nie kręci się takich filmów...
Moje zdanie jest takie, że literaturę przygodową decydenci postrzegają po prostu jako zagrożenie dla obecnego ustroju i reprezentujących go "elit". Ona wychowuje ludzi zbyt niezależnych, ze zbyt otwartymi głowami, a co gorsza - ideowych, bo przywiązujących wagę do wartości materialnych (do których właśnie zalicza się przygoda). Dla władzy i wielkiego biznesu najwygodniejszy jest posłuszny konsument, który będzie dawał zarobić, łykając niewymagającą wysiłku z ich strony papkę, będzie bezideowy, a więc łatwy do zastraszenia, a przede wszystkim może - nie będzie przerastał poziomem rządzącego nami prostactwa.
W okresie PRL-u istnienie niezależnych od władzy elit społecznych było problemem - teraz się ten problem rozwiązuje, uniemożliwiając ich moralną reprodukcję. Żyjemy w czasach, kiedy manipulacja społeczeństwem poszła znacznie do przodu w porównaniu z PRL-em.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 6787 Skąd: PRL
Wysłany: 2013-09-13, 19:22:20
A moje takie, że duży udział w morderstwie polskiej kinematografii miało otwarcie na świat po 1989 roku i bezmyślne małpowanie trendów z zachodnich filmów i produkcji telewizyjnych. Swoją łyżeczkę dolała także liberalizacja programów szkolnych, w rezultacie czego wyrasta pokolenie bardzo ograniczonej młodzieży (chciałem napisać głupiej) co widać po poziomie wypowiedzi choćby na forach internetowych. Taka młodzież zadawała się tym co emituje telewizja, idzie na łatwiznę w każdej dziedzinie życia. Koło się zamyka, itd...
A moje takie, że duży udział w morderstwie polskiej kinematografii miało otwarcie na świat po 1989 roku i bezmyślne małpowanie trendów z zachodnich filmów i produkcji telewizyjnych.
Tylko że zwróć uwagę, że negatywne przemiany w naszej kinematografii często nie wiązały się z naśladowaniem "Zachodu". Bywało, że wręcz przeciwnie, jak to miało miejsce w przypadku produkcji filmów przyrodniczych, gdzie zapanowała zasada: po co robić własne filmy, skoro można kupić za granicą? Pamiętam emitowany w polskiej TV film o Bagnach Biebrzańskich, zrobiony przez... BBC. Zresztą i ten wybór krajów i dominujących tematów z "Zachodu" był dość znamienny. Z jednej strony - filmy produkcji USA, ale nie jak przedtem westerny, tylko bajeczki o życiu osób "młodych wyzwolonych z dużych miast".
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lip 2012 Posty: 3243 Skąd: miasto Łódź
Wysłany: 2013-09-13, 22:28:22
Niedawno odświeżyłam sobie książkę ( z audiobooka ) i obejrzałam cały serial (nb bardzo odbiegający od książki), ale jestem bardzo zadowolona ze wszystkiego
Wysłany: 2018-12-06, 19:28:36
Tylko bez wykrętów, Zecie. Będzie jak widzisz, obecny zarówno pan Jędryka jak i reżyser Zbigniew Kowalewski, który, sądząc po jego dorobku, też jest niezwykle ciekawą osobą. Nawiasem mówiąc ja również miałem kilkuletnią fazę, gdy stosunkowo rzadko chodziłem do kina, ale okazało się, że ten bakcyl niczym bakcyl dżumy nigdy nie umiera, tylko hibernuje, i gdy tylko znajdzie sprzyjające warunki, znowu się regeneruje. Pana Jędrykę zdaje się to minęło, bo spędził “całe życie w kinie”, więc Ty też możesz poświęcić dwie, trzy godzinki. Tym bardziej, że zapowiada się naprawdę cudowny wieczór. Osobiście uwielbiam takie przed-premiery.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.