"Niewidzialni" owszem, poruszają poważne sprawy, ale jednak sama książka kierowana jest do młodszego czytelnika niż "Wyspa". "Dwór" faktycznie, cudownie mroczny, ale też mimo wszystko mniej "dorosły".
W "Wyspie" jest morderstwo (dokonane przed rozpoczęciem akcji, ale zawsze), jest scena śmierci (Skałbana), a Tomasz raczy się obficie piwem. W kolejnych tomach tego już nie ma. Powiedziałbym, że "Wyspa" to zakres wiekowy 18+.
Nawiasem mówiąc, po "najdoroślejszej" "Wyspie" idą najbardziej dziecinni z całej serii "Templariusze", a następnie "Księga", gdzie jest trochę poważniejsza ogólna tematyka (zbrodniarz wojenny i jego pamiętnik), niemniej sposób prowadzenia akcji jest zdecydowanie kierowany do tych samych odbiorców co poprzednia częśc.
A potem Nienacki jakby znowu postanowił pisać dla odrobinę starszego czytelnika (ale młodszego niż w "Wyspie"). Postacie Czarnego Franka i chłopaków z jego bandy, czy Bronki, ich wybory i postawy życiowe to tematyka kierowana już do doroślejszego odbiorcy niż 11-12 latkowie. I chyba wbrew pozorom ważniejsza dla nich niż nieco "abstrakcyjny" jużproblem zbrodniarza wojennego.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
A mnie się wydaje, że najbardziej dorosłym samochodzikiem jest Złota Rękawica.
Mało elementów mnie w niej ciekawiło, kiedy czytałam ją jako dziecko i nastolatka, a teraz jestem tą częścią zachwycona.
Te fragmenty, w których czytamy o poszukiwaniu samego siebie, o znalezieniu drogi do drugiego człowieka, o wartościach życiowych, o pięknie wspomnień tak wspaniale odmalowanych w scenie odnalezienia wraku łajby w starej szopie - to wszystko jest bardzo dojrzałe i chyba mało atrakcyjne dla dzieci czy młodszej młodzieży.
W Wyspie, mimo pewnej mroczności i grozy, jest sporo ducha młodej przygody, wspaniała zagadka do rozwiązania, perypetie z harcerzami, śledzenie w maliniaku, podsłuchiwanie przeciwnika, pościgi, akcja gna do przodu wartko i emocjonująco - wszystko to dla młodego czytelnika jest bardzo wciągające.
Zatem ja stawiam na Rękawicę. W niej jest spokój, zaduma i dużo dojrzałej treści.
To jest ciekawe co napisałaś i teraz myślę sobie, że należałoby może rozdzielić dwie rzeczy: tematykę książki i sposób narracji.
Tematyka bez wątpienia jest najbardziej dojrzała w "Rękawicy". "Wyspa" to rzeczywiście typowa "przygodówka". Ale moim zdaniem narracja w "Wyspie" i użyte "rekwizyty" pozwalają przypuszczać, że "Wyspę" pisał dla starszego czytelnika, niż ten, dla którego po latach przeznaczył "Rękawicę". A że w "Rękawicy" poruszył tematy bardziej ważkie, to inna sprawa. Nienacki przecież też ewoluował jako pisarz.
I teraz pytanie co należy rozumieć przez "dorosły" w temacie niniejszego wątku? Wiek "grupy docelowej" czy "dorosłość" problematyki? Bo jak widać odpowiedź istotnie od tego zależy.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
"Wolność i władza mają tylko jedną wspólną cechę: nadużywanie."
Karol Bunsch
Rzecz jasna! Dopiero wtedy nasz ulubiony autor dał upust swojej (nazwijmy to po imieniu) erotomanii. Jako że lektura dla młodzieży, to w wersji soft. Pamiętam, że strasznie się ucieszyłem tymi zachwytami nad Milady.
Ostatnio zmieniony przez Dart 2021-11-01, 20:34, w całości zmieniany 3 razy
Nie można dać Uroczyska . To dałem na UFO , nie ma dzieci , nie ma wakacji , tematem jest "przyszłość" , "nieśmiertelność" . Winnetou tak samo , cały czas męsko damskie klimaty.
_________________ Tarasująca zazwyczaj chodnik hałaśliwa gromada
niechlujnie ubranych mężczyzn koło budki z piwem rozstąpiła się przede mną z ogromnym
szacunkiem. Mój avatar to licznik od Ferrari 410.
Ostatnio zmieniony przez Berkut 2022-10-13, 12:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.