Zdecydowanie Wyspa. Nie lubię kategoryzować powieści ale uważam, że Nienacki miał swoje okresy literackie i można się pokusić o tworzenie... (hmmm) worków. Do jednego wrzuciłbym Pozwolenie, Uroczysko, Atanaryka, Laseczkę i Wyspę właśnie.
Wysłany: 2013-05-16, 08:15:08
Raduje się moje serce, wszyscy klikają na Wyspę
Wysłany: 2013-05-16, 09:56:32
Czesio1 napisał/a:
No nie wszyscy, na UFO też klikają
Berta von S. Administratorka Wspomagająca nienackofanka
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32334 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-16, 10:12:12
Czesio1 napisał/a:
Klikają na wyspę, bo jest bardziej dorosła, ale niekoniecznie fajniejsza.
Dla mnie główna różnica polega na klimacie, który w Wyspie jest mniej relaksacyjno-zabawny, a bardziej mroczno-ponury.
_________________ Drużyna 5
Czesio1 Zasuszony Fan Samochodzika Były administrator
Wysłany: 2013-05-16, 10:12:42
Unieski napisał/a:
Czesio1 napisał/a:
No nie wszyscy, na UFO też klikają
Oj tam, oj tam, najważniejsze, że Wyspa prowadzi niezagrożona.
Pomogła: 161 razy Wiek: 51 Dołączyła: 05 Kwi 2013 Posty: 32334 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-16, 10:27:50
Dla mnie jest w trzeciej grupie, bo wolę klimaty relaksacyjno-zabawne.
Pomógł: 55 razy Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 10355 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-19, 14:02:05
cytat napisał/a:
Ale wyobraź Sobie, że jesteś w takiej sytuacji, na miejscu Tomasza. Lodowata woda, nie sięgasz dna, oślizgła, porośnięta mchem cembrowina pod wodą, a z góry ktoś celuje w Ciebie kamieniami, żeby zabić...
To jest chyba najmocniejsza scena w całym kanonie; takie właśnie sceny przeżywamy w koszmarach.
_________________ Z 24
Afrodyta Twórca Luiza Frosz - autorka powieści samochodzikowych
Wysłany: 2013-05-19, 19:14:27
Zaznaczyłam "Wyspę", bo jest najbardziej drastyczna I jeszcze ta historia wojenna brrr
Wiem, że tematu kontynuacji nie lubicie, ale gdyby tam zajrzeć - co tam się nieraz dzieje, po prostu napięcie erotyczne pełną gębą w wykonaniu Pawła Dańca, który podziwia wdzięki dam
Wysłany: 2013-05-20, 00:04:07
Z24 napisał/a:
von Dobeneck napisał/a:
Ale wyobraź Sobie, że jesteś w takiej sytuacji, na miejscu Tomasza. Lodowata woda, nie sięgasz dna, oślizgła, porośnięta mchem cembrowina pod wodą, a z góry ktoś celuje w Ciebie kamieniami, żeby zabić...
To jest chyba najmocniejsza scena w całym kanonie; takie właśnie sceny przeżywamy w koszmarach.
No i masz, Dobku, kolejnego przerażonego!
P.S. Fakt, Afrodyto, wojna przewija się też w innych częściach, ale w pozostałych wydaje się odległa, a w Wyspie cały czas "rzuca cień".
_________________ Drużyna 5
Robinoux Twórca Autor książek dokumentalnych oraz poezji
Eee tam. Mi się zawsze mój proboszcz śni (ale tylko jak się przejem). A tak na poważnie, to trochę mnie ta scena też ruszyła, ale to tylko jedna scena a WZ ma klimat mroczny całościowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.