Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 6680 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-03, 13:39:06
muzygog napisał/a:
Przypomniałeś mi słówko z mojego dzieciństwa. Użyłem ostatnio 45 lat temu. Można się śmiać, ale dla mnie to miłe.
Nie ma się co śmiać. Jest gitowsko.
Przedmiotowe słowo było używane w różnych złożeniach. Najlepsze było "skulgać się ze śmiechu"" Do dziś dnia nie do końca wiem, co to dokładnie znaczyło.
_________________ Z 24
Ostatnio zmieniony przez Z24 2018-04-03, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 22 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 5230 Skąd: PRL
Wysłany: 2018-04-08, 10:00:44
Czy na dnie Zalewu zalegają całe wioski lub jakieś tajemnicze budowle? Takie pytanie uruchamia wyobraźnie. Prawda jest prozaiczna: na wielkie tajemnice raczej nie ma co liczyć. Woda zalała głównie łąki, lasy i pola...
W latach '80-tych też wysłuchałem sporo takich opowieści. Ponoć na dnie Zalewu miały stać całe wsie - domy się rozpadły, ale kominy dalej sterczały i ktoś nawet na takim kominie osiadł łajbą . Ot takie "morskie opowieści" w wydaniu śródlądowym
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna. samozwańczy prezes Klubu Martologicznego
W latach '80-tych też wysłuchałem sporo takich opowieści. Ponoć na dnie Zalewu miały stać całe wsie - domy się rozpadły, ale kominy dalej sterczały i ktoś nawet na takim kominie osiadł łajbą . Ot takie "morskie opowieści" w wydaniu śródlądowym
Żeglując po Zalewie w latach 80-tych nie natrafiłem nigdy na te legendarne kominy, ale opowieści o tym, że ktoś tam przywalił w nie mieczem traktowane były serio.
W każdym razie trochę tam chałup zalano, głównie w okolicach Zegrza Południowego:
Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 01 Gru 2012 Posty: 6680 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-08, 22:25:34
Zalew Soliński objął swoim zasięgiem w całości i częściowo trzynaście czy czternaście wsi. Ale tam jest zbyt głęboko na tego rodzaju legendy. Natomiast są tam tzw. kamienne lasy, złożone z martwych drzew.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum