PanSamochodzik.net.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: John Dee
2020-01-05, 19:46
Nasza kuchnia
Autor Wiadomość
von Dobeneck1
[Usunięty]

Wysłany: 2017-07-11, 10:26:23   

MrCzui napisał/a:
Bemowo, nie obiad.
Tak się składa że miałem to samo :p


No ja wspominałem Bemowo, ale w piątek. :p A Ty? Która dzielnica?
 
 
MrCzui 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 31 Sie 2015
Posty: 1507
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-11, 10:46:21   

Bemowo :D
_________________
 
 
asia27 
Słyszał o Samochodziku


Dołączyła: 11 Sie 2017
Posty: 8
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-08-17, 09:40:50   

Taki obiad brzmi pysznie :d
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-05, 17:09:15   

Ciastka z płatków owsianych, głównie. Cukru ok. 4% (plus to, co i tak jest np. w rodzynkach), tłuszczu niemal wcale, tylko tyle, co zawiera jedna szklanka jogurtu. A mimo to pyszne, słodkie, pulchne i dzięki dwóm jabłkom o bardzo owocowym smaku. :)



 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2019-12-05, 19:40:37   

Cebularz Lubelski. Jadłem dzisiaj. Coś pięknego :p
./redir/www.smakizpolski....arz-lubelski-2/
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
She 
Junior Adminka



Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 19574
Skąd: Tam i z powrotem
Wysłany: 2019-12-05, 20:41:56   

John Dee napisał/a:
Ciastka z płatków owsianych


A może przepis wrzucisz?

Jeszcze pytanie- czy mają wyczuwalny jogurtowy smak?
_________________


Semel scriptum, decies lectum!
 
 
Berta von S. 
Twórca
nienackofanka



Pomogła: 169 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 32587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-05, 21:19:08   

Ja i tak cały czas jestem głodna, od kiedy się ochłodziło, a Ci jeszcze smakołyki podsuwają... ;-)
_________________
Drużyna 5

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-06, 00:05:50   

MarcinB napisał/a:
Cebularz Lubelski. Jadłem dzisiaj. Coś pięknego
Rzeczywiście pysznie wygląda. Mak i cebula - ciekawa kombinacja.
Polska pizza…
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-06, 00:06:46   

She napisał/a:
A może przepis wrzucisz?

Jeszcze pytanie- czy mają wyczuwalny jogurtowy smak?
Raczej nie, smak jest taki przyjemnie kwaśnosłodki.

No dobra, przepis. Jest bardzo prosty.

3 szklanki płatków owsianych. 2 z nich w malakserze należy sproszkować na mąkę, najlepiej od razu wraz z cukrem - pół szklanki, ja wziąłem ćwierć, trzcinowy. Wszystko razem wraz z trzecią szklanką płatków przesypujemy do dużej miski.

Dodajemy 1 szklankę mąki (u mnie orkisz).

1 mała łyżka proszku do pieczenia.

Trochę cynamonu lub/i wanilii (z butelki, ale tej prawdziwej).

1 szklanka rodzynek lub/i suszonej żurawiny (np. pół pół).

Pół szklanki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych (ostatnio nie miałem, nie ma wielkiej różnicy).

1 szklanka jogurtu.

1 jabłko tarte (użyłem blendera ręcznego)

1 jabłko pocięte na malutkie kostki.

Wszystko dokłagnie wymieszać, kilka minut pozostawić w spokoju, a następnie na blachą pokrytą papierem do pieczenia formować dłońmi lub łyżką placuszki. Ciasto jest bardzo kleiste, więc nie wyglądają zbyt estetycznie.

170 C jakieś 15-20 minut.

Od siebie dodałem jeszcze 1 jajko i 5 orzechów włoskich.
 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2019-12-06, 16:32:42   

John Dee napisał/a:
MarcinB napisał/a:
Cebularz Lubelski. Jadłem dzisiaj. Coś pięknego
Rzeczywiście pysznie wygląda. Mak i cebula - ciekawa kombinacja.
Polska pizza…


W Zamościu, i pewnie okolicach coś takiego można dostać.
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
Berta von S. 
Twórca
nienackofanka



Pomogła: 169 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 05 Kwi 2013
Posty: 32587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-06, 18:13:36   

MarcinB napisał/a:
W Zamościu, i pewnie okolicach coś takiego można dostać.

Przeczytałam w pierwszym momencie "za coś takiego można dostać". ;-)
_________________
Drużyna 5

 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-13, 20:50:20   

MarcinB napisał/a:
W Zamościu, i pewnie okolicach coś takiego można dostać.
Można też samemu zrobić. ;-) Obejrzałem sobie przepis pod podanym przez Ciebie linkiem, wziąłem się do kucharzenia - i wyszło to.



Ciasto nie urosło tak, jak tego oczekiwałem, bo u mnie w kuchni zimno, ale w smaku - pycha! Moja dzisiejsza kolacja… :)

 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2019-12-14, 12:09:30   

Wygląda dobrze. A co to za cebulę dałeś? :)
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-14, 14:34:46   

MarcinB napisał/a:
Wygląda dobrze. A co to za cebulę dałeś? :)
50% czerwonej.
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-18, 19:07:59   



Cebularz Lubelski, druga próba. Tym razem do faszerunku z cebuli i maku dodałem również kilka kaperków. Pasują doskonale. :)
 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2019-12-18, 20:26:26   

Coś czuje ze i ja spróbuje :okulary:
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2019-12-19, 18:20:50   

MarcinB napisał/a:
Coś czuje ze i ja spróbuje :okulary:
Zachęcam. Farsz, choć pyszny, zaprasza wręcz do tworzenia własnych wariacji. Trzeba tylko uważać, by nie oddalić się za bardzo od oryginalnego przepisu, bo wtedy z cebularza szybko zrobi się pizza. ;-)
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2020-01-05, 19:48:15   

Moja poświąteczna makówka - deser na następne dwa tygodnie, aż mi się obrzydzi. Godzinę pilnowałem ją przy piecu, by się nie przypaliła. Rezultat, muszę rzec, bardzo zadowalający. :)



 
 
MarcinB 
Fanatyk Samochodzika


Pomógł: 12 razy
Wiek: 44
Dołączył: 07 Wrz 2016
Posty: 3405
Skąd: Trzcianka
Wysłany: 2020-01-06, 20:32:19   

Byś się podzielił :D
_________________


Rowerem po okolicy: www.facebook.com/28cali
 
 
John Dee 
Moderator
Epicuri de grege porcus



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Wrz 2014
Posty: 14104
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2020-01-06, 20:36:46   

Chętnie, bo z braku doświadczenia zrobiłem za dużo. :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Reklama:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci (z dn. 09.08.2019)

  
ROZUMIEM
Strona wygenerowana w 0,52 sekundy. Zapytań do SQL: 12